Köplusten väckt till liv bland investerare inom gruvsektorn

Årets första halvår har visat sig innebära ökad köplust bland investerare inom gruvsektorn

Under de sex första månaderna 2014 aviserades betydligt fler gruvprojekt och företagsförvärv jämfört med samma period 2013, men både det genomsnittliga priset och värdet på förvärvade råvaror per affär var lägre. Det visar en rapport från SNL Metals & Mining.

Uppsvinget tyder på att en lång period av låga projektvärderingar kombinerat med strategiska eller påtvingade portföljavyttringar lockar köparna tillbaka till marknaden, skriver branschbevakaren.

Sett i siffror ökade färdiga och pågående metall- samt gruvtransaktioner med 56 procent under sexmånadersperioden 2014, från 75 avtal till 117 stycken. Det totala priset som betalades i år var dock bara 15 procent högre än året innan, och värdet av alla köpta råvaror var 21 procent lägre.

Det genomsnittliga priset per transaktion låg på 113 miljoner dollar, ned från 153 miljoner under det första halvåret 2013. Värdet per avtal backade till 4,55 miljarder dollar från 8,99 miljarder.

Störst förändring, sett år till år, stod guldaffärerna för. I år förseglades 75 guldaffärer under perioden, vilket är en uppgång från 37 året innan. 32 så kallade nystartsavtal för guld slutfördes under de första sex månaderna i år, mot modesta 2 guldprojektsavtal utan resurser eller reserver under 2013.

Att investerare intresserar sig för tidiga guldprojekt nu skulle kunna förebåda en ökning av nya guldupptäckter, konstaterar SNL.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco