Kopparpriset visar förnyad styrka

Kopparterminen fortsätter upp på torsdagen efter Donald Trumps vinst i presidentvalet och förhoppningar om kraftigt utökade satsningar på infrastruktur.

Klockan 10.00 var uppgången drygt 4 procent för dagen till den högsta nivån sedan juli 2015, 5.647 dollar per ton, efter att på onsdagen ha stigit med nästan lika mycket. Även zinkpriset steg markant, och på Stockholmsbörsen låg liksom under onsdagen SSAB, Boliden och Lundin Mining i topp bland storbolagen.

Donald Trump sade i början av augusti till Fox News att han skulle ”åtminstone fördubbla hennes siffror”, med syfte på Hillary Clintons plan för infrastruktursatsningar. Denna uppskattades i sin tur enligt vad Bloomberg News då skrev kosta 275 miljarder dollar under fem år, något nyhetsbyrån nu översätter till att Donald Trump har lovat satsa mer än 500 miljarder dollar på USA:s infrastruktur.

I augusti svarade Donald Trump, på frågan om hur satsningarna ska betalas, att en lågränteobligationsfond avsedd för infrastruktur, där medborgarna skulle investera, skulle finansiera infrastruktursatsningarna. Tidigare, noterade Bloomberg då, hade han utlovat att sänka USA:s statsskuld samt landets skatter.

Ben Cleary, portföljförvaltare för Tribeca Investment Partners, ser fortsatt potential för uppgångar i basmetallsektorn enligt en kommentar till Bloomberg News:

”Det finns fortfarande uppsida”, säger han på torsdagen utan att precisera om han syftar på råvarupriser eller bolag i sektorn, och fortsätter:

”Vi har haft fem år av kostnadssänkningar, de flesta råvarumarknader befinner sig nu i jämvikt, och Kina kommer att fortsätta stimulera. Det verkar nu dessutom som att vi får finanspolitisk stimulans USA och flera andra G20-länder, så jag är helt klart nöjd med att ligga lång.”

På ädelmetallfronten steg guldet något på torsdagen efter att på onsdagen ha åkt bergochdalbana med en initial rusning men avslutning på minus. För guldinvesterare gäller det, skriver Bloomberg News, att försöka bedöma huruvida Donald Trump-segern kommer att leda till en mer instabilt ekonomiskt klimat i takt med att han förändrar USA:s relationer med resten av världen.

Potentialen för större oförutsägbarhet har gett bränsle åt spekulationer om att Federal Reserve kommer att skjuta upp sina räntehöjningar, vilket allt annat lika skulle gynna guld eftersom det är en tillgång som inte avkastar någon ränta.

”När dammet har lagt sig tror jag att guldpriset åtnjuter mer stöd” citerar Bloomberg Jordan Eliseo, chefsekonom vid guldhandelsbolaget Australian Bullion.

Även oljan handlades upp något på torsdagen efter att på onsdagen ha handlats först ned och sedan upp. Donald Trump har utlovat oberoende från Opec, och till hans energipolitik hör att öppna upp federal mark för energiproduktion och exploatera områden till havs i samma syfte.

Oljepriset steg efter Donald Trumps försonligt anlagda tacktal, medan onsdagseftermiddagens lagerstatistik kom in klart högre än väntat och påminde marknaden om den alltjämt rådande överkapaciteten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets