Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köpråd: Överdrivet kursras för Matas

2017-04-12 08:03
Detaljhandlare. Matas har en stark marknadsposition i Danmark med 1,7 miljoner medlemmar i sin kundklubb. Foto: Picasa 2.7

Danska Matas är en kassako som möter tuffare konkurrens. Kursraset framstår dock som överdrivet. Ta rygg på insynspersonerna som köpt.

KÖP. Investerarna har för tillfället inte mycket till övers för tråkiga bolag som inte kan dra nytta av det cykliska uppsvinget. Och är bolaget dessutom verksamt inom den e-handelshotade och mycket ifrågasatta detaljhandeln är peststämpeln nära. Ett bolag som faller in i denna kategori är danska ­Matas, vars aktie sedan våren 2015 rasat med hela 40 procent till nuvarande 99 kronor.

Risken i Matas är att den tuffa konkurrensen får bolagets goda lönsamhet att snabbt erodera. Vill det sig riktigt illa kan då nettoskulden på 2,5 gånger ebitda-resultatet till slut bli ett problem.

Sammantaget är Matas en svårknäckt nöt. Å ena sidan finns risken att bolaget är en så kallad value trap, där den pressade värderingen visar sig vara en chimär. Å andra sidan kan bolaget vara ett undervärderat kvalitetsbolag, där bara en stabilisering räcker för att aktien ska värderas upp med 20–30 procent. På en billig börs hade vi nog avvaktat med Matas, men relativt en ganska dyr börs lutar det åt att aktien är värd en chans. Kursnedgången förefaller överdriven. I vårt ettåriga perspektiv tar vi sikte på 120 kronor.

Det här är en nedkortad version av analysen

Läs mer: Utmanad marknadsledare
. Prenumeranter kan ta del av hela texten genom att trycka på länken.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom