”Kostnaden kommer bli jäkligt stor”

"Det kommer bli en väldig press på hushållen", säger Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan, om den pågående krisen.
”Kostnaden kommer bli jäkligt stor” - per-stromberg-700_binary_6991439.jpg

Det är bråda dagar för Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm:

– Det är hektiskt. Vi sitter konstant i möten om hur vi ska lägga om allt till att funka online.  Det lämnar tyvärr inte så mycket tid som man hade önskat till att fundera på världsekonomin.

Men vad säger du om den svenska ekonomin?

– Allt är ju så otroligt osäkert. Vi har ännu inte tillräckligt med data för att kunna se vad som har hänt systematiskt, i alla fall har inte jag någon ordentlig överblick. Men det man har insett är ju att kostnaden av den pågående nedstängningen har varit väldigt stor, större än vad någon hade förväntat sig. Vi pratar om något mycket värre än det vi upplevde efter finanskrisen 2008-09. Vid kulmen i USA hade vi kanske tio procents arbetslöshet, medan det redan nu pratas om 30 procent.

Varför går det så snabbt?

– Det har ju blivit en total nedstängning av ekonomin. Där väldigt många branscher drabbas på en gång. Allt blir en avvägning: den optimala vägen att stoppa smittan mot den ekonomiska kostnaden av att göra just det. Det man kan konstatera efter bara ett par veckor är att kostnaden kommer bli jäkligt stor.

De senaste dagarna har de blossat upp en debatt angående vikten av att ha någon form av slutdatum för det undantagstillståndet vi går igenom idag. Vad säger du om det?

– Det är svårt att sätta ett datum, men det känns uppenbart att man inte kan ha en sådan här total nedstängning av ekonomin så länge till.  Vi behöver snarast hitta rätt avvägning mellan värdet av olika åtgärder för att stoppa epidemin och kostnaderna de har för samhällsekonomin.

Hur tycker du att Sverige hanterar den avvägningen?

– Det som har gjorts av regeringen, Riksbanken och även FI är ju åtgärder i rätt riktning. Jag tycker att den uppskjutna skatten för företag är en bra åtgärd. Det gjordes under finanskrisen och i utvärderingen visade det sig ha varit bra för Sverige. En klockren åtgärd, tycker jag. Dessutom är statens stöd i permitteringar bra, likaså Riksbankens likviditetsstöd. De genomförda säkringarna i dollarswappar är otroligt viktigt för att bankerna ska kunna vara säkra på att de kan rulla över sin kortsiktiga finansiering. Vi kan alltså inte klaga på åtgärderna som har gjorts, men jag tror att Sverige kommer behöva mycket mer.

Staten har släppt flera krispaket och genomfört extra åtgärder under krisen. Flera väntas. Var behövs pengarna mest nu?

– Jag tror att det kommer bli en väldig press på hushållen. I dagens gig-ekonomi finns många timanställda som kan komma att bli extra hårt ansatta. Jag tror vi ligger lite efter USA, där hushållen redan nu har akuta likviditetsproblem. Det talas mycket om moratorium, alltså lagar som sätter stopp för amorteringar på bolån och andra lån över en begränsad tid, och även om uppskov med hyresbetalningar.

Tror du att sådana åtgärder kan bli aktuella även i Sverige?

– Vi i Sverige har ju en lite bättre ställning när det kommer till välfärdssystem och skyddsnät men jag tror nog att även vi här snart kommer behöva en sådan diskussion. Man måste förstås tänka igenom vilken effekt det kan ha på bankerna, men å andra sidan deras likviditetsproblem lösas lättare av det offentliga, via likviditetsstöd från Riksbanken, lånegarantier, och liknande åtgärder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG