Kraftig förlust för PA Resources

Olje- och gasbolagets förlust före skatt ökade rejält för det fjärde kvartalet 2014.

PA Resources redovisar ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar, ebitda, på -808 miljoner kronor (74) för det fjärde kvartalet 2014.

Resultatet före skatt blev -2.921 miljoner kronor (-358) och rörelseresultatet efter avskrivningar uppgick till -2.856 miljoner kronor (-281).

Kvartalet tyngdes av en nedskrivning som i nettoeffekt resulterade i -1.820 miljoner kronor, motsvarande ett belopp i eget kapital på -2.073 miljoner kronor i kvartalet. Nedskrivningen görs till följd av det fallande oljepriset och meddelades redan i januari.

“Den snabba nedgången i oljepriserna har haft en direkt effekt på PA Resources. När vi genomförde de årliga nedskrivningstesterna av våra olje- och gastillgångar samt prospekteringstillgångar under det tredje kvartalet 2014, identifierade vi inget nedskrivningsbehov. I och med det kraftiga prisfallet under det fjärde kvartalet genomförde vi ytterligare nedskrivningstester under bokslutet för 2014. Dessa nedskrivningsprövningar innebar inte några förändringar i tillgångarnas fundamentala karaktär utan återspeglade endast förändringen i terminskurvan för oljepriset”, kommenterar vd Mark McAllister i delårsrapporten.

Nedskrivningen medför att bolagets egna kapital minskar till mindre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Som en följd av detta blir bolaget skyldiga att utfärda kallelse till bolagets aktieägare att delta i en extra bolagsstämma, som ska pröva om bolaget ska fortsätta bedriva verksamhet eller gå i likvidation.

“Om den extra bolagsstämman beslutar att bolaget ska fortsätta sin verksamhet måste eget kapital återställas före nästa kontrollstämma som ska hållas inom åtta månader efter den första kontrollstämman”, uppger vd vidare.

Nettoresultatet uppgick till -2.745 miljoner (-402). Nettoresultatet per aktie blev -24,26 kronor efter utspädning (-3,55).

Intäkterna uppgick till 88 miljoner kronor (193).

Ingen utdelningen föreslås för 2014.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.