Kraftig ökning av bilregistreringar

Nyregistreringen av både personbilar och lätta lastbilar ökade kraftigt i juli, enligt branschorganisationen Bil Swedens månadsstatistik.

Personbilsregistreringarna ökade med 89 procent jämfört med juli förra året, men uppgången var väntad.

“Uppgången beror på att det var låga registreringar i juli ifjol som en följdeffekt av de rekordhöga registreringarna i juni inför införandet av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus”, kommenterar Bil Swedens vd Mattias Bergman, enligt ett pressmeddelande.

Laddbara bilar tog upp 10 procent av totalmarknaden i juli. Framförallt är det rena elbilar som växer, de uppgör nu närmare hälften av alla laddbara bilar jämfört med en femtedel i juli förra året, skriver Mattias Bergman.

På lastbilsfronten ökade antalet nyregistrerade lätta lastbilar med 219 procent i juli, vilket förklaras med att jämförelsesiffran var låg på grund av införandet av Bonus-malussystemet i juni föregående år.

Utvecklingen för eldrivna lastbilar uppges vara positiv, med 3,4 procent i stället för 0,7 procent under samma period förra året.

Registreringen av tunga lastbilar minskade däremot med 46 procent under månaden, vilket förklaras av tidigarelagda registreringar inför det krav på nya smarta färdskrivare som trädde ikraft 15 juni.

“Ackumulerat från årets början har registreringarna dock ökat med 24 procent, ett tecken på en bra konjunktur med stor efterfrågan på transporter”, noterar Mattias Bergman.

Årets prognos på 335.000 personbilar och 50.000 lätta lastbilar ligger kvar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.