Kraftiga uppgångar på Asienbörserna

2016-03-02 07:38 Affärsvärlden SIX
Foto: Johan Hallnäs / TT

De ledande börserna i Asien klättrade rejält på onsdagen och utökade gårdagens uppgångar som kom i spåren av ytterligare Kina-stimulanser.

Investerarna verkade ta fasta på det amerikanska inköpschefsindexet, vilket var bättre än väntat, samt Australiens BNP som växte mer än väntat i det fjärde kvartalet 2015.

På Tokyobörsen ökade Nikkei 225 med 4,1 procent till 16.747 medan det bredare Topix var upp 3,8 procent till 1.350.

USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn, ISM, uppgick till 49,5 i februari. Förväntningarna låg vid 48,5 medan förra månadens utfall var 48,2. Även utfallet för bygginvesteringarna var starkt.

Australiens BNP-tillväxt uppgick till 3,0 procent i årstakt under det fjärde kvartalet 2015, vilket kan jämföras med förväntningarna på +2,5 procent enligt Dow Jones Newswires.

Att kreditvärderingsföretaget sänkte utsikterna för sitt kinesiska kreditbetyg från stabila till negativa verkade inte vara något hinder för dagens asiatiska börsrally.

"Orsakerna bakom sänkningen i form av statlig skuldsättning, minskade reserver och oro över reformernas utveckling är investerarna medvetna om och har till stor del redan prisats in", kommenterade AXA Investment Managers ekonom Aidan Yao för Reuters.

Senare på onsdagen väntas ytterligare välbevakad USA-statistik, nämligen officiella siffror över oljelagren.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom