Kraftverk till salu

Just nu pågår den tyska energiomställningen Energiewende för fullt i Tyskland. I och med detta blir gamla kraftverk överflödiga och säljs nu till utlandet, skriver Bloomberg.

Målet med Energiewende är att avveckla kärnkraften till år 2022 och att 80 procent av elenergin ska vara förnybar år 2050.

Omställningen har fått till följd att stora energibolag som exempelvis EON och RWE nu säljer gamla gas-, kol och kärnkraftverk till utlandet.

Bland annat köpte Egypten ett kärnkraftverk av RWE år 2012. Kraftverket har nu monterats ned och ska fraktas till den nya ägaren. Energibolaget har även sex gaseldade generatorer som står outnyttjade i Tyskland och Holland. De kanske aldrig behöver användas på hemmamarknaden igen.

RAG Mining Solutions mäklar använda kraftverk och dess komponenter. På deras hemsida erbjuds just nu 10 olika gas- och kolkraftverk i Tyskland, vilka säljs i sin helhet eller i enskilda delar.

Att köpa ett begagnat kraftverk är minst en tredjedel så billigt som att köpa nytt, enligt Martin Junker, vd på RAG Mining Solutions.

– Det är mycket enklare att montera ned och sätta ihop ett gammalt kraftverk än att bygga ett nytt, säger han enligt Bloomberg.

Försäljningen av begagnade kraftverk slår mot de bolag som tillverkar nya turbiner, som General Electric och Siemens. Enligt de båda bolagen har turbinpriserna fallit med 4 procent. Siemens har också varslat om neddragningar med 1 200 personer i fabriken i München i samband med att bolagets produktion ska minskas.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience