Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krasch på Wall Street

2008-09-30 05:57

De stora börserna i New York kraschade under gårdagen. Dow Jones index föll 7 procent och Nasdaq med hela 10 procent. Aldrig tidigare har så många miljarder gått upp i rök på en och samma dag.

Beskedet att kongressens representanthus inte skulle skriva under räddningspaketet blev droppen. Ett tidigare beskedligt kursfall på några procentenheter bröt alla fördämningar och när börserna stängde på måndagen kunde Wall Street lägga världens dyraste dag bakom sig. Vittnesmål talade om panik. Aldrig tidigare har så många miljarder dollar försvunnit på en och samma dag. Dow Jones industriindex, det vanligaste måttet på New York-börsens riktning, hade rasat 777 enheter, eller 6,98 procent.

För den som räknar försvunna börsvärden är siffran 700- 1000 miljarder dollar, cirka 4 500 miljarder kronor till 6 500 miljarder kronor, enligt sajten www.marketwatch.com, vilket ironiskt nog är ungefär samma summa som det ratade räddningspaketet skulle ha tillfört Wall Streets banker.

Den som i stället räknar procent hittar större fall under enskilda dagar.

Alla 30 aktier i det smalare industriindexet sjönk tillbaka men värst däran var bankerna. American Express och Bank of America, båda enorma företag, föll fritt. Ned 18 procent under dagen. Citibank tappade 11 procent. Nästa bank till rakning i USA kan, enligt medieuppgifter i USA, vara National City Corp, en bank baserad i Cleveland. Under gårdagen föll bankens aktier i värde med nästan två tredjedelar på grund av oro för att banken ska bli nästa offer för kreditkrisen.

Bankraset kan ses både som en panikreaktion på beskedet att räddningsplanen frös inne men också som en reaktion på bankgenomklappningarna i Europa tidigare under dagen - fyra banker som panikräddas av stater på en och samma dag är förhoppningsvis ett svårslaget rekord.

Brandkårsutryckningarna till nödlidande smittade av sig på överlevarna. Swedbank och Carnegie, med nedgångar på nära 20 procent, var värst i Sverige men också på de stora europeiska börserna föll bankaktier kraftigt.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom