Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krav på långa fängelsestraff för Teliachefer

2018-12-18 10:14
Telias förre vd Lars Nyberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Telias tidigare vd Lars Nyberg och hans medåtalade bör få i princip maximala fängelsestraff för mutbrott, anser åklagarsidan.

Straffet för förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari bör bli sju år och nio månaders fängelse, anser åklagaren Gunnar Stetler. Kivisaari var huvudansvarig för upplägget, anser Stetler.

– Utifrån straffskalan går det inte att hitta något mer omfattande mutbrott, säger åklagaren i Stockholms tingsrätt.

Den åtalade tidigare chefsjuristen bör i sin tur få straff nära maxgränsen, men lägre än Kivisaari, och för Nyberg lägre än för juristen, anser Stetler.

Straffskalan för grov bestickning (muta) är fängelse i mellan sex månader och sex år, men för Kivisaari yrkas på fler brott.

Efter åklagarnas yrkande är det försvarets tur att hålla sina summerande slutanföranden - pläderingar på domstolsspråk - i Stockholms tingsrätt. De väntas pågå till onsdagen, och Nybergs fall är sist ut.

Samtliga tre misstänks ha mutat Uzbekistans diktatorsdotter med cirka 3 miljarder kronor 2007-2010 i utbyte mot att Telia fick frekvenser och telefonnummer som krävdes som mobiloperatör i det centralasiatiska landet.

Alla tre förnekar brott. Försvaret hävdar också att de aldrig skulle ha åtalats. Med den korruptionslagstiftning som rådde då kan inte en person som Karimova mutas, argumenterar advokaterna, eftersom hon formellt inte ansvarade för reglering av telekommarknaden.

Åklagarsidan anser däremot att hon i den familjestyrda diktaturen hade den reella makten och därför kan mutas så som lagen är skriven.

Efter pläderingarna återstår bara domen. Den väntas i februari.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom