Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krismöte efter cypriotiskt nej

2013-03-20 06:51

Cyperns president Nicos Anastasiades håller på onsdagsmorgonen krismöte med partiledarna i ett försök att hitta en plan B, sedan parlamentet i går förkastade villkoren i EU:s och IMF:s räddningsplan.

Cyperns blickar riktas nu mot Moskva sedan engångsskatten på banktillgångar gjorde att parlamentet sade blankt nej. Cypern måste nu försöka hitta en annan inkomstkälla för att säkra nödlånen.

Anastasiades kansli sade att presidenten till fullo respekterar parlamentets beslut och att han haft ett "konstruktivt" telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin. Ryska medier spekulerade kring möjligheten att han söker rysk hjälp i jakten på alternativ finansiering.

Cyperns finansminister Michalis Sarris träffar i dag sin ryske kollega Anton Siluanov för att diskutera Cyperns kris. Bland annat väntas Sarris försöka få Moskva att förlänga den kredit på 2,5 miljarder euro som Ryssland beviljade 2011. Ryska företrädare har hittills uteslutit en förlängning.

Ryssar står för mellan en tredjedel och hälften av alla tillgodohavanden i de vacklande cypriotiska bankerna. Rysslands president Vladimir Putin har skarpt kritiserat den föreslagna skatten på bankmedel.

Ryska medier har spekulerat kring möjligheten att gasjätten Gazprom pumpar in pengar i de cypriotiska bankerna i utbyte mot andelar i öns olje- och gasfyndigheter till havs.

Efter Cyperns nej till stödpaketet i går förklarade eurozonen att den fortfarande är redo att hjälpa landet.

Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem, som leder eurogruppen, gav dock inga signaler om ytterligare hjälp utöver den överenskommelse som röstades ner av parlamentet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble beklagade beslutet, men sade till tysk tv att även om läget är allvarligt så får det inte leda till oförnuftiga beslut.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom