Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krispaket för 360 miljarder

2008-10-02 13:57

Riksbanken satsar ytterligare 60 miljarder i ett krispaket. Därmed har olika myndigheter satsat över 360 miljarder kronor i krisåtgärder. De senaste åtgärderna kan komma att sänka bostadsräntorna.

Riksbankens presskonferens på torsdagen blev en uppvisning i konsten att balansera mellan att säga att allt är lugnt samtidigt som allt verkligen inte är normalt.

Riksbankschefen Stefan Ingves, och hans medarbetare, förklarade upprepade gånger att de svenska bankerna har en grundläggande stabilitet och en god kapitalbas, exakt det besked som banken kommit med under den senaste månaden.

- Samtidigt har penningmarknaden påverkats av den globala krisen. Det här är något som behöver åtgärdas och stödjas, sade Stefan Ingves när han berättade om det nya krispaketet som ska ösa ut ytterligare 60 miljarder kronor i lån som ska betalas tillbaka i början av januari.

Redan förutskickas en ny auktion som kan omfatta ytterligare 60 miljarder kronor som ska äga rum 27 oktober.

Stefan Ingves summerade själv Riksbankens och Riksgäldskontorets åtgärder för att förbättra likviditeten och stabiliteten på penningmarknaden under de senaste veckorna:

- Det handlar om 360 miljarder kronor, sade Ingves.

Enligt Riksbanken har den internationella oron på penningmarknaden märkts bland annat genom att stora utländska institutioner tokköpt korta papper på den svenska markanden, något som dränerat likviditeten på penningmarknaden i Sverige.

- Löptiderna har hela tiden blivit kortare och kortare, säger Ingves.

Som säkerhet för de 60 miljarder kronor som Riksbanken nu ska låna ut i tre månader väntar sig banken att få bostadsobligationer till ”en betydande del”. Åtgärden kan komma att sänka bostadsräntorna, som har stigit kraftigt under de senaste veckorna:

- Det är svårt att uttala sig om enskilda räntor men viss effekt kan man utgå från att (åtgärderna) får vad gäller den sidan, sade Ingves.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom