Kristersson: Skattehöjningarna är en dold fara

2017-04-18 13:10 Direkt Affärsvärlden
Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson. Foto: All over press

Vårpropositionens mest dolda fara är skattehöjningarna. Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson i riksdagens budgetdebatt på tisdagen.

Han talade om de många osäkerhetsfaktorer som finns just nu och jämförde med tiden vid Berlinmurens fall.

"Vår egen tid är mer hotfull än hoppful" sade han och pekade på brexit, Trump och det franska presidentvalet samt påpekade att Kina inte är någon garant för frihandel.

Han konstaterade att ökad protektionism skulle vara extra skadligt för den svenska ekonomin som är så beroende av export.

Ulf Kristersson sade att det stämmer att fler arbetslösa med låg kompetens måste hjälpas in på arbetsmarknaden, men att också näringslivsklimatet måste förbättras för att fler ska kunna få jobb och bidra till välfärden.

Han konstaterade att alltför många företag vittnar om brist på arbetskraft, men sade att av varje krona som regeringen satsar på företagen tar de tio tillbaka.

"Sverige måste vara ett land som företag och entreprenörer vill flytta till, inte ett som företag tvingas flytta ifrån", sade han.

Den tredje stora uppgiften är att rusta Sverige för framtiden, man kan inte säga investera varje gång man menar spendera, sade han.

Han noterade att skatteintäkterna nu i högkonjunkturen ökar kraftigt, men sade att skatteinkomster dessutom brukar falla lika snabbt när lågkonjunkturen väl kommer.

Ulf Kristersson tillade att Moderaterna kommer att bygga sin regeringsmakt på Alliansen "och inget annat".

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom