Kritik mot Nasdaqs callförändring

Det råder delade meningar om Nasdaqs beslut att införa en anonymiserad auktion i samband med börsens öppning och stängning, den så kallade callen. Tunga traders och småspararförespråkaren på Avanza Claes Hemberg menar att det gynnar högfrekvenshandeln, HFT, och skadar likviditeten i småbolagen. Nasdaq å sin sida menar att det är precis tvärtom.

Handeln i småbolagen i samband med öppningen har fallit mycket kraftigt sedan börsen valt att mörka informationen. Ordrarna har minskat med 20 procent för de stora bolagen, 18 procent för mellanstora och 39 procent för småbolagen, enligt beräkningar från nätmäklaren Avanza. Handlarrisken har nu blivit betydligt större, menar bolagets sparekonom Claes Hemberg.

Hemberg menar att handeln i grunden har förändrats men att det kan förklaras bort av att det generellt sett är bra tryck på börsen. En stor andel av avsluten kom enligt honom i den tidiga handeln vilket nu inte sker längre. Just callen har varit en favorit för småsparare vilket gjorde att volym samlades, uppger sparekonomen.

”Numer mörkas callen och endast jämviktspriset visas. Och alla deltagare är anonyma. Detta har allvarligt sänkt intresset för att handla i öppningen. Bristen på öppenhet har framför allt påverkat intresset hos de mer aktiva”, säger han.

Sparekonomen uppger att det också påverkar företag som har hög kvalitet och varnar för att den osynliga callen påverkar aktier med dålig likviditet såsom Kabe, Malmbergs, Dedicare, Vitec, Itab, Xano, Sportamore, Medcap, Railcare, CTT och Proact.

Än så länge tycks det emellertid ge en begränsad effekt på den totala handeln. Avanza ökade sin privathandel i januari med 9-10 procent.

Hemberg tycker att förändringen är en satsning som endast gynnar högfrekvenshandlarna och är skeptisk till tilltaget från börsen. Han är även kritisk till att Nasdaq valt att göra det möjligt att anonymisera mäklarstatistiken.

Flera traders uppger för Finwire att man upplever att det blivit sämre.

”Som privatperson handlar man i alla fall mindre. Jag har ingen statistik men det känns klart sämre”, säger en trader som vill vara anonym. Han upplever att förändringen främst gynnar högfrekvenshandlare.

Det är emellertid en inte helt enad kritik. Det finns traders som är positiva till börsens tilltag.

”Börsen tror ju att det här kommer att skapa mer volym och det är därför man gjort den här åtgärden. Första reaktionen var, som du vet, mycket negativ bland traders, men vill man ha en handelsplats med volym så kan detta vara rätt väg att gå. Alternativet blir mer dark pools och andra alternativ där stora institutioner kan få volym utan att skrämmas iväg”, säger en annan trader.

Nasdaq å sin sida har i likhet med Avanza räknat på förändringen och utfallet är något helt annat. Börsen hävdar att öppningscallen svarar för under 2 procent av den totala handeln. Andelen var 40 dagar före förändringen 1,84 procent av volymen och 40 dagar efter förändringen 1,82 procent, vilket gör att börsen helt enkelt anser att kritiken är irrelevant.

Lauri Rosendahl, som är ansvarig för aktiehandeln på Stockholms-, Köpenhamns- och Helsingforsbörsen och den nu genomförda förändringen, känner därför inte igen sig i kritiken. Förändringen ‘skyddar’ småplacerares orders från ‘informationsläckage’, i synnerhet sådana orders som kan vara i viss mån ‘felprissatta’, menar börsoperatören.

”Vi har har talat med våra medlemmar om de planerade förändringar som vi har gjort i callen och de som varit emot det ändrade förfarandet har varit just HFT-handlarna. Den bilden som vissa aktörer målar upp stämmer inte”, säger han.

”Den här bilden att handeln skulle ha sjunkit känner vi inte heller igen. Vi har tittat på handeln 40 dagar före förändringen och 40 dagar efter och effekten är marginell och egentligen positiv. På stora aktier har volymen i auktionerna till och med gått upp”, fortsätter han.

Nasdaq motiverar sitt beslut med att börsen tidigare arbetade med en hybridlösning där aktörerna kunde välj att antingen vara anonyma eller öppna. Beslutet var att antingen öppna upp eller stänga ned. Valet blev på att stänga ned.

”De allra flesta ville att vi skulle anonymisera jämfört med att göra den helt öppen. De som var emot var i praktiken HFT-aktörer. Det här handlar ytterst om investerarskydd. Tidigare visade några korten medan andra inte. Nu blir det mer rättvist”, säger Lauri Rosendahl.

Nasdaq blir nu också mer likt sin större granne Deutsche Börse, vilka sedan tidigare arbetar med ett liknande system. Men hur rimmar det att man först anonymiserar mäklarstatistiken och nu callen med EU:s diskussioner om mer öppenhet från börserna?

”Det stämmer delvis och Mifid lägger tonvikt på öppenhet som vi stödjer. Men man skall komma ihåg att börsen är väldigt öppen i och med att vi presenterar alla gjorda affärer öppet kontinuerligt och det kommer vi att fortsätta att göra. Den stora utmaningen är ordertransparensen, det vill säga innan affärer sker och där har vi gjort förändringar som skyddar i synnerhet småplacerare och anpassar vår marknad till dynamiken vi har idag. Problemet är inte börsens auktionsförfarande utan det att ingen mer eller mindre vet var en del av handeln i stora aktier som H&M sker idag och till vilka priser (dark pools reds anm). Det är det som EU nu inriktar sig på. Först måste man lösa posttrade”, säger Lauri Rosendahl.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets