Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kronan faller efter arbetslöshetsstatistik

2019-04-18 12:35
Foto: Henrik Holmberg / TT

Den svenska kronan föll markant när data från SCB samtidigt visade en oväntat hög arbetslöshet i mars.

Euron försvagades och europeiska statspappersräntor sjönk på torsdagen när preliminära PMI-data för april visade på en fortsatt kräftgång för den tyska tillverkningsindustrin i början av andra kvartalet.

Med stöd av en stark tjänstesektor steg visserligen det sammanvägda tyska PMI-indexet till 52,1 preliminärt i april, från 51,4 i mars, vilket var över väntade 51,7. PMI för tillverkningsindustrin orkade dock bara stiga marginellt, till 44,5, från bottennoteringen 44,1 i mars, vilket bidrog till att dämpa förhoppningarna om en snar återhämtning för den bottenfrusna tyska industrisektorn.

"Med rapporter om en sjunkande bilindustri, hård konkurrens i Europa och generellt dämpad global efterfrågan visar statistiken ett ytterligare kraftigt tapp för tysk varuexport", sade Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Även i Frankrike bidrog en bättre utveckling för tjänstesektorn att kompensera för en svagare industrisektor, vilket bidrog till att det sammanvägda indexet steg till 50,0 i april, från 48,9 i mars.

Trots uppgångar i såväl Frankrike som Tyskland så sjönk tjänste-PMI i euroområdet preliminärt till 52,5 i april, från 53,3 i mars, medan industri-PMI steg till 47,8 från 47,5.

Markits chefsekonom Chris Williamson sade i en kommentar att euroområdets ekonomi inledde andra kvartalet med en besvikelse när PMI sjönk till en av de lägsta nivåerna sedan 2014.

"Utfallet ökar på oron för att ekonomin har misslyckats att studsa tillbaka övertygande efter att engångsfaktorer dämpat aktiviteten i slutet av förra året", sade han, och tillade att PMI indikerar att BNP-tillväxten i euroområdet har dämpats till en takt strax under 0,2 procent i kvartalstakt.

Commerzbanks-ekonomen Christoph Weil instämde i ett kundbrev om att PMI-data fortsätter signaler att euroområdets ekonomi endast kommer att växa svagt under första halvåret, men han är fortsatt hoppfull om en återhämtning under andra halvåret.

"Motvinden från utrikeshandeln bör avta gradvis, den senaste ekonomiska statistiken från Kina pekar mot en stabilisering… problemen i fordonsindustrin med de nya utsläppstesterna bör också bara spela en mindre roll under andra halvåret", skrev Christoph Weil.

Trots att euron försvagades tydligt mot andra valutor efter tyska PMI-data föll den svenska kronan markant när data från SCB samtidigt visade en oväntat hög arbetslöshet i mars.

Säsongsjusterat steg arbetslösheten till 6,7 procent i mars, från 6,3 procent i februari. Enligt Infront Datas prognosenkät väntade ekonomer 6,2 procent.

Uppgången kan åtminstone delvis förklaras av en stark ökning i antalet personer i arbetskraften, som övertrumfade ökningen i antalet sysselsatta i mars, men Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea noterar också en svagare trend på den svenska arbetsmarknaden.

Han påpekade i ett kundbrev att arbetslöshetsdata visserligen är volatila, men "sysselsättningen har varit oförändrad sedan i oktober, vilket sammanfaller med att företagens anställningsplaner har blivit mindre optimistiska".

"Vi befarar att arbetslösheten kommer att stiga ytterligare framöver", skrev Torbjörn Isaksson.

När den svenska marknaden stängde vid lunchtid hade den i övrigt svagare euron stärkts 4 öre mot kronan, till 10:48, jämfört med onsdagens svenska stängning. Dollarn hade samtidigt stärkts drygt 7 öre, till 9:32, och TCW-index hade stigit till 142,55 (141,81).

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-3 punkter, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,39 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 2 punkter, till 0,05

Brittiska pund fick åtminstone tillfälligt stöd på torsdagen av en oväntat stark detaljhandelsstatistik för mars; försäljningen steg 1,1 procent jämfört med i februari och med 6,7 procent jämfört med mars 2018, vilket var långt över väntade -0,3 respektive +4,6 procent.

Enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS var det inte bara brexithamstring som låg bakom den starka försäljningen; varmt väder gav stöd, i synnerhet jämfört med den ovanligt kalla marsmånaden 2018.

Brittiska statspappersräntor sjönk trots den starka försäljningsstatistiken, men mindre än i Tyskland.

Amerikanska statspappersräntor sjönk, i linje med tyska räntor, i den europeiska handeln på torsdagen. När den svenska marknaden stängde, klockan 12.00, noterades tioårsräntan till 2,56 procent, 3 punkter lägre än vid svensk stängning på onsdagen.

Torsdagens USA-agenda bjuder på detaljhandel för mars, Philadephia Feds industriindex för april samt sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, preliminära PMI-data för april, klockan 15.45, amt ledande indikatorer för mars och lagerdata för februari, klockan 16.00.

På långfredagen redovisas statistik över bostadsbyggandet i USA i mars och på annandagen kommer data över försäljningen av befintliga bostäder under samma månad.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom