Kronan försvagas

2016-01-28 11:03 Affärsvärlden SIX

De svenska obligationsräntorna handlades fortsatt ned med ett par punkter under torsdagens förmiddagshandel, i likhet med utvecklingen för de tyska motsvarigheterna.

På valutamarknaden har kronan försvagats, efter att den svenska statistiken över detaljhandel och arbetslöshet var svagare än förväntningarna. Samtidigt har dollarn tappat relativt euron efter gårdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve. EMU-statistiken med konjunkturbarometer och affärsklimatindex var svagare än väntat men fick inga tydliga effekter på marknaderna.

Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 6,7 procent i december, vilket kan jämföras med förväntningarna bland analytiker på 6,3 procent enligt SIX News sammanställning. Nordea pekar på att sysselsättningen var som väntat samtidigt som utbudet av arbetskraften steg mer än väntat, vilket förklarar det högre utfallet.

"Uppgången i arbetslösheten är i huvudsak statistiskt brus. indikatorerna är fortsatt fördelaktiga och mycket antyder att arbetsmarknaden kommer fortsätta att förbättras under det första halvåret 2016." Det skrev Nordeas analyschef Torbjörn Isaksson i en kommentar efter statistiken.

Även Swedbank pekade på att arbetslösheten steg med anledning av det ökade arbetskraftsutbudet och att den underliggande styrkan i arbetsmarknaden i huvudsak är intakt.

"Den underliggande trenden på arbetsmarknadsutvecklingen är fortsatt stark men styrkan ser ut att ha tappat viss kraft i december", kommenterar Swedbanks analytiker Knut Hallberg.

Den svenska detaljhandeln steg med 3,4 procent på årsbasis under december, vilket var under förväntan om +5,1 procent enligt SIX News.

"Årstakten för decemberförsäljningen, som inkluderar den viktiga julhandeln, får ändå ses som hyfsad och trenden är fortsatt robust", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

SEB-ekonomen Olle Holmgren noterade att det nedslående decemberutfallet kom efter "två-tre månader med väldigt starka utfall."

"Förtroendeindikatorn för detaljhandeln är kvar vid historiskt höga nivåer i januari", skrev Holmgren, som därmed förväntar sig att det svagare utfallet i december var temporärt.

EMU:s konjunkturbarometer sjönk från 106,7 i december till 105,0 i januari. Det var svagare än väntade 106,5. Även affärsklimatet underträffade förväntningarna på +0,39 med ett utfall på +0,29. I december låg nivån på +0,39.

Federal Reserves penningpolitiska besked i går var duvaktigare än väntat och marknadens prissättning, enligt CME Group, för en räntehöjning i mars har backat från 34 procent innan gårdagens besked till 25 procent.

"Uttalandet var inte duvaktigt nog för aktiemarknaden, men tillräckligt för räntemarknaden att tro att Fed inte kommer att höja styrräntan i närtid vilket drev köpare till statsobligationer", kommenterade Mitsubishi UFJ Securities till Dow Jones Newswires.

Detaljhandelsomsättningen i Japan sjönk preliminärt för den andra månaden i rad, med 1,1 procent i årstakt i december. Väntat var en smärre uppgång om 0,1 procent. Under morgondagen väntas den japanska centralbankens besked och ytterligare japanska statistikpunkter.

Kinas centralbank PBOC tillförde under torsdagen likviditet om 340 miljarder yuan till banksystemet, och veckans nettotillförsel uppgick till därmed till 590 miljarder yuan. Det är den största tillförseln för en enskild vecka sedan februari 2013.

I eftermiddag väntas preliminär tysk KPI och USA-statistik över nya arbetssökande, order för varaktiga varor och avtalade husköp.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom