Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kronan stärks efter räntebeskedet

2019-02-13 09:54
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronan stärks efter Riksbankens räntebesked på onsdagsförmiddagen.

Riksbanken lämnade reporäntan och räntebanan oförändrade och meddelade samtidigt att mandatet för att snabbt intervenera på valutamarknaden inte förlängs ytterligare.

Beslutet visar att Riksbanken har en fortsatt balanserad syn på konjunkturen trots att man ser vissa risker med en mer dämpad global utveckling. Riksbanken fortsätter därmed på den väg man slog in på i höstas, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

I minuterna inför beskedet tappade kronan omkring 3-4 öre mot både euro och dollar, efter beskedet har den dock stärkts omkring 7 öre.

"Direktionen förlängde inte valutamandatet vilket är en hökaktig signal som ligger bakom kronförstärkningen", skriver Swedbank i en kommentar.

Claes Måhlen, chefsstrateg på Handelsbanken, skriver i en kommentar att icke-förlängningen indikerar en fortsatt rörelse bort från fokus på krona och mindre oro för en snabb förstärkning.

Riksbanken skrev att konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden har gått in i en fas med lägre tillväxt. Även om tillväxten dämpas är konjunkturen fortsatt stark. Förutsättningarna för att inflationen ska vara kvar nära 2 procent kommande år har inte förändrats i någon större utsträckning.

"Även om indikatorer pekar på att stämningsläget hos hushåll och företag har dämpats i Sverige kvarstår bilden av en stark svensk konjunktur. Utvecklingen på arbetsmarknaden har varit lite starkare än väntat och arbetslösheten är den lägsta på ett decennium. Såväl inflationen som inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent", skriver Riksbanken.

Swedbank skriver att riskbilden på det hela taget är balanserad men att Riksbanken fortsatt lade tyngd vid hushållens skulder i sitt pressmeddelande, vilket signalerar oro för utvecklingen.

På annat håll tog dollarförstärkningen en paus efter att nytt hopp om ett handelsavtal mellan USA och Kina skapat efterfrågan på mer riskfyllda valutor.

Även Wall Street fick stöd av optimismen på tisdagskvällen efter att president Donald Trump sagt att han kan tänka sig att flytta fram deadline för en höjning av tullar på kinesiska varor.

USA har tidigare hotat med att höja tullarna på kinesiska varor för 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent om länderna inte kommit överens om ett nytt handelsavtal innan den 1 mars.

"Om vi är nära ett avtal och vi tror att det kan bli av kan jag tänka mig att låta det vara ett tag", sade Donald Trump.

USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentant Robert Lighthizer befinner sig för närvarande i Peking för förhandlingar med kinesiska motparter.

Vidare sade presidenten att han inte tror det blir en shutdown igen på fredag.

Måndagens överenskommelse mellan demokrater och republikaner innebär 1,37 miljarder dollar för att sätta upp nya staket längs gränsen, vilket är ungefär samma summa som kongressen tidigare godkänt. Det är betydligt lägre än de 5,7 miljarder dollarn som Trump tidigare har begärt.

"Jag är inte glad", sade presidenten men tillade "jag tror inte att vi kommer se en shutdown", sade han.

I ett tal på tisdagskvällen sade Fed-chefen i Kansas City, Esther George (som röstar i FOMC i år) sade att den amerikanska ekonomin är på en rätt bra plats och utvecklas annorlunda än den gjort tidigare. Det är, enligt henne, en utmaning att följa inflationseffekter med en låg arbetslöshetsnivå i en mer service-baserad tillväxt.

Fed-chefen i Cleveland Loretta Mester (som inte röstar i FOMC i år) sade att hon inte ser några tecken som visar att Federal Reserves gradvisa nedtrappning av balansräkningen låg bakom volatiliteten på finansmarknaderna under fjärde kvartalet.

Mester sade vidare att hon är en förespråkare av centralbankens kvartalsvisa projektioner för de framtida styrräntorna, kända som "dot plot", men att de har vissa brister.

Hon sade att vissa ledamöter "måste göra ett bättre jobb" är det gäller att framföra nivån av osäkerhet kring projektionerna.

Enligt Mester är den amerikanska arbetsmarknaden stram, men det är svårt att vara precis med var den långsiktiga nivån för arbetslösheten ligger, även om estimaten har sjunkit.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom