Kronan stärks mot dollarn

2016-03-02 16:16 Affärsvärlden SIX

De svenska obligationsräntorna med längre löptider klättrade uppåt under onsdagens handel, i linje med utvecklingen för såväl de tyska som amerikanska räntorna. USA-räntorna ledde utvecklingen genom att stiga kraftigt under tisdagskvällen, i spåren av starkare inköpschefsindex från tillverkningssektorn än väntat. Ränteuppgångarna utökades under eftermiddagen efter att ADP:s sysselsättningsstatistik var något starkare än väntat.

På valutamarknaden förstärktes kronan med 1-2 ören mot dollarn och euron samtidigt som det brittiska pundet återtog en del av den senaste tidens försvagning.

Under eftermiddagen stod den amerikanska sysselsättningsstatistiken från ADP i fokus. Den visade att antalet arbetstillfällen inom den privata sektorn i USA steg med 214.000 under februari. Analytiker hade väntat sig en ökning på 185.000 arbetstillfällen och under månaden innan ökade sysselsättningen med 193.000.

"USA:s sysselsättningsrapport från ADP visar att arbetsmarknaden är på rätt väg", kommenterade Barclays Capital efter statistiken.

"Samtidigt som vi lägger en begränsad vikt på ADP:s sysselsättningsrapport givet de frekventa revideringarna, pekar morgonens rapport på en vändning i sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i fredagens rapport; vi upprätthåller vår prognos om en ökning på 200.000", fortsatte Barclays.

Under januari ökade sysselsättningen i USA endast med 151.000, efter en ökning på 262.000 i december och en uppgång med 280.000 i november, enligt den officiella statistiken. Den officiella sysselsättningsstatistiken presenteras på fredag klockan 14.30.

John Williams, ordförande för Federal Reserve Bank of San Francisco, uppgav under onsdagen att den amerikanska ekonomin bör utvecklas starkt och bidra till att höja inflationen mot målet

"Jag ser inga tecken i datan på någon förvärrad tröghet i den inhemska efterfrågan", sade han och tillade att den underliggande inflationen redan börjat klättra.

Siffror under förmiddagen visade på ett fortsatt svagt pristryck inom euroområdet, inför ECB:s penningpolitiska möte nästa vecka. Producentpriserna inom EMU sjönk med 2,9 procent i årstakt i januari, mot väntade -2,8 procent.

Efter att Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi under gårdagskvällen sagt att inflationsdynamiken i EMU fortsatt är svagare än väntat och upprepat budskapet om att ytterligare åtgärder kommer att användas vid behov har två ECB-ledamöter uttalat sig under dagen.

Benoit Coeure menar att EMU är i ett trängande behov av högre tillväxt för att få ned den höga arbetslösheten, för att få ned skuldsättningen i ekonomin och för att höja inflationen tillbaka till inflationsmålet. Osäkerhet i den finansiella sektorn blockerar vägen för det, enligt Coeure.

Hans kollega Francois Villeroy de Galhau sade att riskerna för den globala tillväxten har ökat och att inflationen i EMU fortsatt är för låg. Oljepriserna kräver penningpolitikens uppmärksamhet, då de kan dra ned kärninflationen genom andrahandseffekter, enligt ledamoten.

Danske Bank meddelade på eftermiddagen att man sänker sin BNP-tillväxtprognos för EMU till +1,5 procent avseende 2016, vilket kan jämföras med den föregående prognosen på +1,8 procent.

Nedrevideringen av prognosen sker huvudsakligen med anledning av externa faktorer som ökar osäkerheten och därmed innebär motvind för företagsinvesteringarna samtidigt som det dämpar exporttillväxten.

I kväll släpps konjunkturrapporten Beige Book från centralbanken Federal Reserve.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom