Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kronan tappar på svensk statistik

2018-12-10 11:02
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Europaräntorna visar små rörelser i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron har stärkts något mot dollarn.

Kronan försvagas mot euron, medan pundet stärktes initialt efter uppgiften att EU-domstolen beslutat att Storbritannien ensidigt kan dra tillbaka utträdesparagrafen artikel 50.

Vid 10.40-tiden är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,25 procent, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 0,47 procent.

SCB-statistik visade att hushållens konsumtion sjönk 0,3 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal. Jämfört med föregående månad sjönk konsumtionen 0,2 procent och under tremånadersperioden till och med oktober sjönk den 0,5 procent.

Den grupp som påverkade konsumtionen starkast negativt var "Övriga varor och tjänster", som minskade med 8,4 procent i fasta priser. Däremot ökade konsumtionen för restauranger, caféer och övernattningsservice.

Boprisindikatorn sjönk till 10 i december, från 13 i november, vilket betyder att de svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna.

"Även om hushållens förväntningar på reporäntan backar något den här månaden, har de nu etablerat sig på en högre nivå än tidigare. Hushållen verkar övertygade om att Riksbanken gör som den sagt och nu påbörjar en räntehöjning. Det är med stor sannolikhet också en av orsakerna till den avvaktande attityd som finns till bostadsprisernas utveckling, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i en kommentar.

Centerpartiets ledare Annie Lööf sade vid en pressträff att de säger nej till samarbete med Socialdemokraterna eftersom det kvarstår alltför stora skillnader och Socialdemokraterna inte har kunnat vara tillräckligt precisa i sina löften.

Enligt Lööf har S inte kunnat klippa banden med Vänsterpartiet och hon anser nu att de stora partierna måste ta ansvar.

Centerpartiet kommer att lägga ner sina röster i veckans budgetomröstning. Liberalernas ledare Jan Björklund uppger på Twitter att de ännu inte bestämt sig om vare sig budgeten eller statsministeromröstningen, utan partirådet på tisdag ska avgöra.

Tidigare på måndagen uppgav Liberalerna att de lutar åt att de kommer att lägga ned sina röster i budgetomröstningen. Det skulle innebära att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation kan vinna över övergångsregeringens budgetförslag, med skattesänkningar för pensionärer, utökat grundavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt.

Under måndagen ska Stefan Löfven, statsminister i övergångsregeringen, lämna besked till talmannen Andreas Norlén om hur det går i regeringsförhandlingarna.

Norska kronan stärktes efter att norsk KPI på morgonen kom in klart högre än väntat i november, jämfört med månaden för steg priserna med 3,5 procent, väntat 3,1 procent. SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg med 2,2 procent mot förväntningarna på 1,8 procent, enligt Reuters enkät.

Bakom uppgången låg en ökning av de volatila priserna på mat och flygbiljetter.

Enligt norska analytiker bidrar utfallet isolerat till en uppjustering av räntebanan.

DNB Markets räknar med att Norges Bank kommer att höja styrräntan till 1,00 procent i mars nästa år.

Norges Banks nästa räntebesked blir offentliggjort på torsdag, den 13 december.

Brittisk BNP steg med väntade 0,1 procent i oktober, medan industriproduktionen kom in svagare än väntat samma månad. Industriproduktionen sjönk med 0,6 procent, väntat +0,1 procent, medan produktionen i tillverkningsindustrin sjönk med 0,9 procent.

Amerikanska räntor har sjunkit sedan i fredags eftermiddag och såväl tvåårsräntan som tioårsräntan är ned 3-4 punkter. Ett tilltagande ras för framför allt teknikaktier lockade tillbaka investerare till säkra statspapper.

Fredagseftermiddagens amerikanska jobbrapport kom in något svagare än väntat, men enligt flertalet analytiker var den ändå tillräckligt stark för att inte störa Feds planer inför FOMC-mötet den 18-19 december.

Nervositeten på de finansiella marknaderna, och tendensen till invertering i avkastningskurvan för amerikanska statspapper, har dock minskat övertygelsen om att Fed verkligen kommer att leverera årets fjärde räntehöjning den 19 december.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 1:1410 mot euron, vilket är svagare än 1:1380 i fredags, medan dollarn tagit tillbaka en försvagning mot yenen under natten.

Pundet stärktes initialt mot dollarn efter beskedet från EU-domstolen, men tappade snabbt igen och handlas nu strax över 1:27 mot dollarn. Miljöministern Michael Gove sade att omröstningen i parlamentet om brexitavtalet kommer att hållas i morgon, tisdag.

Kronan är 6 öre svagare mot euron och 2 öre svagare mot dollarn.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom