Kronans ras fortsätter

Fortsatta spänningar i handelssamtalen mellan USA och Kina tynger sentimentet i veckans inledning, med lägre räntor, fallande börser och starkare yen. Kronan tappar än mer.
Kronans ras fortsätter - pengar-700_binary_6952391.jpg

Europaräntorna sjunker någon punkt överlag med tyska räntor 1-2 punkter ned, medan Italien går mot strömmen och stiger 2-4 punkter. USA-räntorna handlas 5-6 punkter lägre.

Dollarn har stärkts något mot euron men tappat lite mot yenen, även om nettorörelserna är relativt begränsade.

“Marknaderna har blivit mindre optimistiska om förhandlingarna mellan USA och Kina efter att rapporter från kinesiska media indikerar en hårdare hållning. Riskerna för utdragna spänningar mellan USA-Kina kan tynga dollar/yen på kort sikt”, sade Mayank Mishra på Standard Chartered Bank till Bloomberg News.

Donald Trump har i en serie tweets inte indikerat någon brådska att ro ett avtal i land med Kina, utan betonat att USA befinner sig i en bra position just nu, där Kina kommer att få betala.

På måndagen väntas den amerikanska administrationen tillkännage detaljer för tullar på resterande del kinesiska varor, cirka 300 miljarder dollar, om det inte blir några framsteg i förhandlingarna med Peking.

Trumps ekonomiska topprådgivare Larry Kudlow uppgav på söndagen att finns det “stora möjligheter” att Trump och Kinas president Xi Jinping kommer att hålla handelssamtal i samband med G20-mötet i Japan 28-29 juni.

Kudlow sade att det kan ta månader innan de inför tullar på all import från Kina, men tullarna förblir en del av ansträngningarna att få Kina att upphöra med sina stölder av immateriella rättigheter och annan praxis, snarare än att det ses som ett långsiktigt verktyg.

“Det är en förhandling och en del av förhandlingen är att agera”, sade han.

Kinesisk statlig media har under helgen anklagat USA för att eskalera handelskriget, vilket i slutändan skulle slå mer mot USA än Kina.

“Om USA vill ha en berg och dalbane-thriller så kommer de att få bära konsekvenserna”, skrev Global Times i en ledare enligt Bloomberg News.

Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, uppgav på måndagen att de inte ger efter för utländskt tryck att motåtgärderna kommer i sinom tid.

Michael Hanson på TD Securities ser små utsikter för framsteg utan Kina kommer att svara, och det finns en stor risk för att USA tullbelägger all kinesisk import.

“Marknadsreaktionen kommer i slutändan att bero på huruvida Kina och USA fortsätter förhandla, om den återstående importen från Kina också får tullar, hur Kina svarar och vad som händer med (sektion) 232-biltullarna”, sade han till Reuters.

Sektion 232 är den som Trump-administrationen använde sig av förra året för att belägga stål och aluminiumimport med tullar. Ett besked om biltullarna kan komma på lördagen denna vecka.

Michal Hanson tror att yuanen kan tappa 5-6 procent mot USA-dollarn de kommande tre månaderna som en “chockabsorberare” mot högre tullar.

Offshoreyuanen tappade på måndagen 0,9 procent till över 6:90 mot USA-dollarn för första gången i år. Onshoreyuanen har tappat något mindre, 0,7 procent till 6:87.

Den svenska kronan har försvagats cirka 4 öre mot såväl dollarn som euron under måndagen, och EUR/SEK toppade på 10:8500 under morgonen, den svagaste kronan sedan juli 2009.

Svenska räntor följer Europa ned. SEB:s boprisindikator visar en ökad optimism om bopriserna framöver, vilket också återspeglas i Valueguards mäklarpanel.

Även den norska kronan har tappat, 3 öre till 9:83 mot euron.

Fastlands-BNP steg 0,3 procent första kvartalet jämfört med föregående kvartal, väntat var +0,4 procent.

Norges Bank såg vid mötet i förra veckan svagare internationell utveckling men fortsatt uppgång i det inhemska kapacitetsutnyttjandet framöver, och uppgav att en räntehöjning var sannolik i juni.

SEB noterar att utfallet var lite svagare än de och Norges Bank väntat sig men att det främst berodde på en tillfällig effekt av svagare elproduktion. Tillväxtmomentum förblir bra med uppgång för konsumtionen ökad export. Utfallet väntas inte påverka Norges Bank i närtid.

“Det behöver komma betydande negativ utveckling framöver för att Norges Bank ska avstå från att leverera en räntehöjning den 20 juni”, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.