Kronkursen stärks

2016-03-14 16:04 Affärsvärlden SIX

De svenska obligationsräntorna har stigit ett par punkter på måndagen medan de tyska motsvarigheterna har uppvisat små förändringar. USA-räntorna har samtidigt backat några punkter från de höga nivåer som sågs efter fredagens riskaptit.

På valutamarknaden har kronan stärkts successivt under måndagen, i synnerhet mot euron, medan dollarn har tagit mark både mot euron och yenen inför onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve.

Få bedömare räknar med några förändringar vid Feds möte, men investerare räknar med att minskad finansmarknadsturbulens, starka indikationer från arbetsmarknaden och vissa tecken på stigande inflation ger centralbanken spelrum att strama åt penningpolitiken framöver.

"Jag tror inte att någon förväntar sig en räntehöjning, men det finns en risk för att Fed kommer att ge ett optimistiskt utlåtande om ekonomin", säger en valutastrateg vid BNP Paribas till Dow Jones Newswires.

Enligt Federal Reserve Bank of New Yorks månatliga undersökning vände inflationsförväntningarna upp i februari, efter att ha försvagats markant i januari. Trots ökningarna så är förväntningarna fortsatt "kvar vid den lägre änden av intervallet som observerats under de senaste två och ett halvt åren", skriver NY Fed.

Under veckan väntas även penningpolitiska besked från bland andra Japans, Norges och Storbritanniens respektive centralbanker.

Måndagens agenda har emellertid varit relativt tunn. Vid lunchtid meddelades det att industriproduktionen i EMU-länderna steg med 2,8 procent i årstakt i januari, vilket var mer än marknadens förväntan om en uppgång på 1,4 procent.

"En stark start på årets första kvartal", kommenterar Barclays.

Francois Villeroy de Galhau, som är ordförande för Bank of France och medlem i ECB, sade på måndagen att inflationen är för låg i de flesta utvecklade ekonomier och att det är riskablare för ECB att agera för sent än för tidigt.

Beslutet om att expandera det kvantitativa lättnadsprogrammet visar att centralbankerna inte har tomt på ammunition, sade Galhau, som uppgav att okonventionella penningpolitiska åtgärder har varit effektiva.

Från Sverige meddelade Mäklarstatistik att villapriserna i februari var upp med 10 procent i årstakt och bostadsrättspriserna upp med 14 procent. Jämfört med januari var bostadsrättspriserna oförändrade och villapriserna upp med 1 procent.

Valueguards prisindex för bostadsrätter i Sverige steg med 0,9 procent i februari jämfört med januari medan index för villor steg med 1,3 procent. Jämfört med för ett år sedan står priserna på bostadsrätter 14 procent högre medan villapriserna är upp 13 procent.

Under morgonen har det kommit en hel del statistik från Kina, där utfallet var blandat.

"Kinas aktivitetsstatistik för de första två månaderna på året var blandat. Industriproduktionen och detaljhandeln innebar besvikelser samtidigt som investeringar i fasta tillgångar överraskade på uppsidan. Speciellt bostäder visade en stark återhämtning", kommenterar Société Générale.

Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan uppgav i lördags att valutan yuanen ska återgå till en gradvis normalisering, i kölvattnet av valutans skarpa försvagning tidigare under året.

Från Japan överraskade kärn-maskinorderingången med ett starkt utfall på +15,0 procent i januari jämfört med månaden innan. Analytiker hade bara förväntat sig en uppgång på 2,7 procent.

I Tyskland tappade förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti i samtliga tre delstatsval i helgen. Det flyktingfientliga partiet AfD överträffade alla opinionssiffror och Socialdemokraterna fick svagare stöd än tidigare.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom