Krugman: Amazon skadar USA

Den prisbelönte ekonomiprofessorn Paul Krugman går till angrepp mot Amazon i en krönika i New York Times.

Ekonomiprofessorn och Nobelpristagaren* Paul Krugman menar att Amazon har för mycket makt och att denna makt används på ett sätt som skadar USA.

Som exempel lyfter Krugman fram dispyten med förlaget Hachette, som inte gick med på att låta Amazon ta en högre andel av priset på de böcker som såldes genom Amazon. Amazon började då skapa problem för förlaget, bland annat genom att fördröja leveranser och höja priserna på böckerna.

Amazon, som dominerar onlineförsäljningen för böcker i USA, har ännu inte börjat exploatera kunderna, skriver Krugman, men de har använt sin marknadsmakt för att sätta press på förlagen. Amazon agerar således inte som en monopolist, utan en monopsonist, det vill säga en ensam köpare på marknaden, som har makt nog att trycka ner priserna.

Bokförsäljning handlar mycket om att synas och höras och Amazon har makt nog att avgöra vilka som syns och hörs. Enligt Krugman går det inte att lite på att Amazon inte missbrukar denna makt. Istället drar han slutsatsen att Amazon har för mycket makt och att de dessutom missbrukar denna makt.  Genom att sätta press på förlagen menar Krugman även att Amazon i förlängningen skadar både författare och läsare.

*År 2008 erhöll Paul Krugman Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för forskning kring bland annat handelsmönster.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.