Krugman: Detta kan sänka världsekonomin betydligt

Ekonomiprofessorn och Nobelpristagaren Paul Krugman anser att ett ordentligt ras för råvaran kan innebära ett betydande sänke för världsekonomin.

Små oljeprisnedgångar kan ge ekonomiska effekter som möjlighet till ökad konsumtion samt lägre inflation, vilket möjliggör mer expansiv penningpolitik.

Riktigt stora prisfall innebär dock effekter i form av tvingande neddragningar av skulder bland producenter, vilket kan innebära ett betydande sänke för världsekonomin.

Det skriver ekonomiprofessorn och Nobelpristagaren Paul Krugman i en artikel i The New York Times i helgen.

En 70-procentig nedgång i oljepriserna uppges ge verkligt dramatiska effekter för producenter som drabbas av likviditetsbegränsningar. Saudiarabien tvingas till drastisk åtstramningspolitik och högt skuldsatta fracking-bolag står inför balansräkningskriser, skriver Krugman.

Prisnedgångar på 10 eller 20 procent i oljepriset kan dock innebära vanliga effekter med minskad inflation, vilket möjliggör för centralbankerna att ha expansiv penningpolitik. Det är dock ingen relevant fråga då inflationen är under målet nästan överallt.

Mindre prisnedgångar bidrar också till att fördela inkomster från rika oljeproducenter till breda konsumentgrupper, vilket ökar möjligheterna till ökad konsumtion, konstaterar Paul Krugman.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.