Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krugman: Greklands nej är bra för Europa

2015-07-06 11:10
Paul Krugman. Fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, i dagligt tal ofta kallat Ekonomipriset, år 2008. Foto: All over press

Nobelpristagaren Paul Krugman ser nejsidans seger i den grekiska folkomröstningen som en seger för hela Europa.

I helgen röstade grekerna nej till de internationella långivarnas förslag till uppgörelse. 

Redan innan folkomröstningen skrev den amerikanske ekonomen och Nobelpristagaren Paul Krugman i sin krönika i New York Times att han, om han kunnat rösta, skulle ha röstat nej i den grekiska omröstningen och under söndagskvällen skrev han en ny krönika där han välkomnar det grekiska utfallet.

I krönikan skriver Krugman att nejsidans seger har gjort så att Syriza och premiärminister Alexis Tsipras stärkt sina positioner inför nästa skeende, men att utfallet även ska ses som positivt för hela Europa.

"Jag skulle hävda att Europa, och den europeiska idén, just vann stort", skriver han i New York Times.

Han menar att nejsidans seger var en seger för den europeiska demokratin, något som han sätter över ett så kallat valutaarrangemang.

"Vi har just bevittnat Grekland stå upp emot en sannerligen avskyvärd kampanj med översitteri och trakasserier, ett försök att skrämma den grekiska allmänheten, inte bara till att acceptera långivarnas krav, utan även att göra sig av med sin regering. Det var en skamlig stund i modern europeisk historia och det hade satt ett riktigt gräsligt prejudikat om det hade lyckats, skriver han och menar att "de europeiska institutionerna har räddats från deras egna värsta instinkter".

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom