Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krugman: Jag ber om ursäkt för ekonomin

2011-09-15 06:03
”Jag är ledsen om jag har målat upp en dyster bild av den roll som ekonomer har spelat under krisen”, skriver prisbelönte ekonomiprofessorn Paul Krugman. Foto: Scanpix

Den prisbelönte ekonomiprofessorn ber om ursäkt för den roll som ekonomer spelar i den rådande krisen. <br/>– Vi har, milt uttryckt, inte levererat, skriver Paul Krugman i en färsk vetenskaplig artikel.

Paul Krugman skriver i en nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften Eastern Economic Journal om de lärdomar som kan dras av den rådande krisen.

För enligt Krugman handlar det just om en rådande kris eftersom vi enligt honom aldrig återhämtat oss från den förra.

”Det är i tider som dessa ekonomer visar vad de är till för precis som yrkesmilitärer visar sitt syfte i krigstider… Krisen var tiden för ekonomer att rättfärdiga sin existens, och för oss akademiker att visa vad alla våra modeller och analyser är bra för”, skriver Krugman som menar att dagens ekonomer grovt misslyckats med detta.

Krugman förespråkar att vi bör gå tillbaka till den socialliberalism som John Maynard Keynes en gång etablerade där exempelvis staten spelar en mer aktiv roll för att skapa effektiva marknader.

”Vi skulle reagerat bättre på krisen om makroekonomins utveckling hade stannat upp 1948 då Paul Samuelson publicerade den första versionen av sin första bok”, skriver Kruger och syftar på skolboken Economics som förklarar Keynes teorier ur ett neoklassicistiskt perspektiv.

Likt Paul Kruger har Paul Samuleson belönats med Sveriges Riksbank pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

”Jag är ledsen om jag har målat upp en dyster bild av den roll som ekonomer har spelat under krisen. Tyvärr är det så jag ser det”, skriver Kruger och konstaterar att det inte är bristen på ekonomiska modeller som är problemet utan sättet vi förhåller oss till varandra på.

”Det största problemet är inte att vi professionella har misslyckats med hålla oss ajour i en föränderlig värld.  Det är misttaget att vi inte kommer ihåg vad våra fäder lärt oss”.

”Vad vi verkligen behöver är förändring i den destruktiva sociala dynamiken som tagit oss till den här punkten. Och jag önskar att jag visste hur skapar en sådan. Men mitt problem är uppenbart: Jag är en ekonom, och det verkar som det som behövs är någon slags sociolog för att lösa vårt skrås problem”, skriver ekonomer Krugman.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom