Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krugman: Trump jobbar aktivt för att göra världen mer farlig

2019-05-16 15:10
Paul Krugman och Donald Trump. Foto: Panayiotis Tzamaros/Nurphoto/REX/TT, Manuel Balce Ceneta/TT

I sin krönika i The New York Times kommenterar nobelpristagaren Paul Krugman handelskonflikten mellan USA och Kina. Och han skräder inte orden vad gäller USA:s president Donald Trump.

Ekonomen och nobelpristagaren Paul Krugman skriver i sin krönika att Donald Trump inte förstår hur ”tariffer fungerar eller vem som betalar dem. Han förstår inte vad bilateral handelsobalans är eller vad som orsakar detta. Han har en nollsummesyn på handel som går emot allt vi har lärt oss de senaste två århundradena”.

Krugman anser att Trumps handelskonflikt förstör det som är kvar av världsordningen Pax Americana, men menar samtidigt att Trumps kritiker överdriver de kortsiktiga kostnaderna av ett handelskrig, medan de undervärderar de långsiktiga riskerna.

Krugman ger också en känga till Europa och säger att man inte kan tillhandahålla det ledarskap som världen behöver. Men emedan européerna visar svaghet, ”är Trump elak. Han jobbar aktivt för att göra världen till en mer farlig, mindre demokratisk plats och handelskrig är bara en manifestation av detta”.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom