Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Krugman: USA går mot en recession utan slut

2016-11-09 08:58
Nationalekonomen Paul Krugman. Foto: All over press

Med Donald Trump som segrare i det amerikanska presidentvalet spår den kända nationalekonomen Paul Krugman att världen antagligen går mot en recession utan slut.

"Många ställer sig frågan om när marknaderna kommer att återhämta sig. Ett första svar är aldrig", skriver han i en kommentar i New York Times.

Krugman menar att världsekonomin fortfarande är sårbar efter finanskraschen 2008 trots att åtminstone den amerikanska ekonomin närmar sig full sysselsättning. Men detta beror enligt Krugman på Federal Reserves låga räntor och centralbankens utrymme för ytterligare sänkningar är väldigt begränsat om oväntade negativa händelser sker.

"Nu kommer 'modern av alla negativa händelser' - och vad den för med sig är en ledning som kommer att vara helt okunnig om ekonomisk politik och fientlig till alla försök att få den att fungera. Effektivt finanspolitiskt stöd till Federal Reserve? Inte en chans", skriver Krugman.

Paul Krugman fick 2008 Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sin forskning om handel. Han är uttalad demokrat och stödde Clinton i årets val.

"Jag antar att vi kan ha tur på något sätt. Men när det gäller ekonomin, precis som allting annat, har något hemskt just hänt", avslutar Krugman.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom