Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kurskollaps för anrik reklambyrå

2019-12-04 13:22
Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Reklambyråägaren M&C Saatchis knackiga år tog sig på onsdag en ände med förskräckelse för aktieägarna, då kursen kollapsade och föll 47 procent på Londonbörsen efter en andra vinstvarning på kort tid.

Skälet: Bolagets redovisning har bestridits på flera punkter av en extern granskare.

M&C Saatchi, vars grundare gjorde sig kända för att ha bidragit till att lyfta det konservativa brittiska Tories-partiet till makten under Margaret Thatcher med sina innovativa reklamidéer, lät meddela att vinsten kommer landa "klart under förväntade nivåer på grund av oegentligheter i redovisningen som gåtts igenom av oberoende revisorer.

Granskningen aviserades i augusti och utfallet av denna publicerades på onsdagen. Så väl intäktsposter i resultaträkningen som tillgångar och skulder i balansräkningen hade rödflaggats.

I öppningen var aktien hela 53 procent ned, för att senare stabilisera sig kring en nedgång på 47 procent.

Året har varit mycket besvärligt för M&C Saatchi och aktiekursen har dykt 70 procent till den lägsta nivån sedan 2009.

Tidigare gick firman under namnet Saatchi & Saatchi efter de två grundarbröderna Charles och Maurice. Den senare av de två var under en period vice ordförande i Tories.

M&C Saatchi har numer en internationell prägel med kunder och representation över hela världen, bland annat finns ett kontor i Stockholm.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom