Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kursraketer på Conan-mani

2008-06-13 13:19

Haussen kring Age of Conan når nya höjder. Norska Funcoms aktie har dubblats på tre månader. Även ett svenskt bolag gynnas av framgångarna för onlinespelet.

Onlinespelet Age of Conan har blivit en stor framgång. Listor över de mest sålda spelen i länder som USA, Storbritannien och Tyskland toppas av spelet, som utvecklats av norska Funcom. På bara en månad har över en miljon exemplar av spelet sålts, till stor del tack vare positiva recensioner från speltidningarna.

För det svenska bolaget Paradox Entertainment innebär spelets framgångar klirr i kassan. Bolaget äger rättigheterna till karaktären, men har licensierat ut dessa till Funcom.

Stärkt av det positiva nyhetsflödet kring Age of Conan har Funcomaktien nått nya höjder på Oslobörsen. På bara tre månader har aktien dubblats. Börsvärdet är nu 2,6 miljarder norska kronor för speltillverkaren, som tidigare haft framgångar med titlar som Anarchy Online.

Även Paradox Entertainment, som är noterat på NGM-listan, har gynnats. Det svenska bolaget äger rättigheterna till Conan-karaktären och har licensierat ut den till Funcom. För Paradox innebär avtalet med Funcom att de får först får en royalty på försäljning av spelet, därefter en royalty på den prenumerationsavgift Age of Conan-spelarna betalar, enligt den senaste kvartalsrapporten

Men aktieägarna har desto svårare att beräkna hur stora intäkterna blir då Paradox inte får offentliggöra detaljer ur avtalet med Funcom. Det svenska bolaget har inte heller möjlighet att se hur avtalet mellan Funcom och spelets distributör Eidos ser ut. Det har dock inte hindrat att aktien från att stiga med 105 procent sedan årsskiftet.

Carl Gustafsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom