Kursras i turkiska storbanker

Amerikanska myndigheter har initierat en utredning av den statliga turkiska banken Halkbanks affärer med entiteter i Iran, rapporterar flera medier.

Aktiekurserna i de turkiska storbankerna rasade i börsöppningen och Istanbulbörsen införde blankningsförbud i banksektorn under morgonen.

En stämning mot Halkbank lämnades in till en domstol i New York på tisdagen, där storbanken anklagas för att ha deltagit i en storskalig brottslig komplott inriktad på att ge Iran tillträde till USA:s finansiella system. Konspirationen involverar höga regeringsföreträdare i både Iran och Turkiet, enligt dokument som lämnats in.

”Halkbanks systematiska transaktioner av miljardvis av dollar i iranska oljevinster har designats och nyttjats av seniora bankanställda och Halkbank kommer nu att ställas till svars för detta”, skriver åklagaren Geoffrey Berman i ett uttalande.

Halkbanks aktie handlades ned med över 7 procent i den tidiga handeln, samtidigt som flera konkurrenter var ned med över 3 procent.

Även på måndagen handlades bankerna kraftigt ned, då analytiker varslat om stora risker för sektorn i och med de aviserade sanktionerna från USA. Dessa var dock lindrigare än många väntat sig, vilket resulterade i en rekyl på tisdagen.

På onsdagen öppnade Istanbulbörsens huvudlista drygt 2 procent ned medan liran var lätt ned.

Halkbank och flera toppchefer i banken har även tidigare ställts inför rätta i USA. Två höga chefer i banken har dömts, något Turkiets president Tayyip Erdogan kallade för ”ett internationellt kuppförsök”.

Turkiet har hamnat i geopolitikens centrum efter att landets armé med stöd av legosoldater unilateralt invaderat kurdiskkontrollerade och semiautonoma områden i norra Syrien.

Stora delar av världssamfundet har rasat mot invasionen, som inleddes efter att USA:s president Donald Trump dragit tillbaka sitt stöd för allierade kurdiska YPG, som utgjorde infanteri i den multinationella insatsen att driva ut terrorsekten IS och störta det utropade kalifatet.

Ryssland och Assadregimen i Damaskus har skyndat till för att täppa igen det maktvakuum som uppstått. Ryssland, som stödjer både Turkiet och Assadregimen, patrullerar nu det ingenmansland som uppstått mellan turkiska och syriska trupper, medan hårda strider utkämpas i det kurdiska bältet mot gränsen.

Trumpadministrationen har mötts av kraftig kritik från allierade, både inrikes och utrikes, och både USA och EU införde sanktioner mot Turkiet på måndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.