Kursryck i Ica efter rapport

Stockholmsbörsen öppnade fredagens handel runt oförändrade nivåer för att sedan ta sig uppåt.
Kursryck i Ica efter rapport - ica-stromberg-omx-700_binary_6947242.jpg

Från morgonens rapportflöde stack dagligvarubolaget Ica ut med ett kursryck efter en kvartalsrapport som bjöd på tydlig förbättring i den svenska verksamheten. Gruv- och smältverksbolaget Boliden rapport föll däremot inte riktigt placerarna i smaken.

Vid 10-tiden hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,5 procent till nivån 1.673. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade bytt händer. På övriga Europabörser låg Parisbörsens CAC-index och Frankfurt-börsen DAX-index kring plus 0,2 procent.

Bland vinnarna inom Stockholmsbörsens storbolagsindex fanns Assa Abloy och Swedish Match, som handlades upp en bit över eller runt 1 procent. Volvo noterades strax under nollstrecket. Aprilstatistik från ACT Research visade en fortsatt svaghet i nettoorderingången för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden.

Ica redovisade en tydlig förbättring för bolagets svenska verksamhet, Ica Sverige, i det första kvartalet. Även Icagruppen som helhet slog förväntningarna.

“Sammantaget var det en stark rapport och vi förväntar oss att konsensus estimat kan komma att justeras med +3-4 procent och att aktien presterar bättre än marknaden i dag”, skrev Kepler Cheuvreux i en analys på morgonen.

Ica-aktien klättrade 7 procent i fredagsbörsens inledning.

Även omsorgsbolaget Attendo handlades upp efter morgonens rapportsiffror, aktien var upp 6,6 procent.

Boliden backade 0,8 procent. Justerat rörelseresultat i det första kvartalet var något bättre än väntat enligt Infront Datas prognossammanställning. Affärsområdet Smältverk stod för den positiva avvikelsen, medan Gruvor inte riktigt nådde upp till snittförväntningarna.

Rapportaktuella hjälmbolaget Mips steg 4,7 procent efter starka rapportsiffror. Mips siffror i första kvartalet var bättre än väntat, skrev Pareto i en kommentar på fredagsmorgonen.

“Vi förväntade oss en organisk tillväxt på 50 procent i kvartalet, Mips kom in mycket starkare på 71 procent”, skrev Pareto.

Tidigare i år pressades Mips aktiekurs när det blev känt att en konkurrent lanserat en teknik som på vissa håll betecknades som bättre än Mips.

Mobilspelsbolaget G5 Entertainment, vars aktie pressats rejält sedan toppen på strax under 600 kronor våren 2018, avancerade 16 procent till 116 kronor. Fredagsmorgonens rapport visade ett rörelseresultat på 40 miljoner kronor, högre än väntade 33 miljoner enligt Bloombergs estimatsammanställning.

Även bettingbolaget Leo Vegas gick starkt på fredagens börs och fortsatte upp 5,8 procent i spåren av att kvartalsresultatet på torsdagen kom in högre än analytikernas lågt ställda förväntningar.

Catena Media backade i stället drygt 3 procent efter ett uppställ på torsdagen i spåren av insynsköp. Torsdagens rapportsiffror från bolaget visade högre resultat än konsensusestimatet från Bloomberg, men längre ned i resultaträkningen en betydande vinstminskning.

SAS vände ned nära 2 procent. Pilotstrejken i flygbolaget SAS har nått en lösning, meddelades sent på torsdagskvällen och i torsdagens börshandel lyfte flygbolagsaktien efter uppgifter om att strejken kunde vara på väg att ta slut.

Utdelningssäsongen fortsätter och bland den rad av bolag där utdelningen avskiljs på fredagen finns Coor, Millicom, Nobia, Rottneros och Wallenstam.

I eftermiddag kommer en hel del statistik från USA, bland annat sysselsättning och arbetslöshet samt ISM tjänste-PMI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.