Kvinnliga IT-konsulten Berit klarar krisen

Branschens vinstvarningar och neddragningar till trots - på kvinnliga IT-konsulten Berit märker man inte av någon konsultkris trots att uppdragen för Ericsson halverats. ”Det är ingen som har råd att vara alltför kaxig, men hittills har vi klarat oss oskadda”, säger VD Sara Böhlmark som tillsammans med tre grundarkollegor äger 80 procent av ett – tro’t eller ej – lönsamt konsultbolag.

”Hittills har vi inte märkt någon minskad efterfrågan generellt sett även om uppdragen från Ericsson minskat. Som mest stod Ericsson för 40 procent av vår omsättning, idag är siffran nere i 15-20 procent och jag kan tänka mig att uppdragen minskar ännu mer framåt hösten. Men vi har inte haft några problem att få ut de konsulterna på andra håll, vi har fortfarande mer förfrågningar om uppdrag än vi klarar av att ta”, säger Sara Böhlmark, VD för Berit.

De senaste månaderna har vinstvarningar, uppsägningar av personal och prispress som skickat ner timtaxorna från 1500-kronorsnivåer till 400 kronor, snarare kommit att bli regel än undantag men på Berit har man fortfarande en beläggningsgrad på 100 procent.

”Prismässigt ligger vi där vi hela tiden legat, runt 1 000 kronor per timme och vi har inte behövt kompromissa med några av våra kunder hittills. Branschen sitter i en svår situation och det är ingen som har råd att vara kaxig men än så länge har vi klarat oss oskadda”, säger Sara Böhlmark.

Det 25 personer stora företaget är redan en mindre framgångssaga som tog sin början i mars 2000, strax innan IT-kollapsen var ett faktum på börserna världen över. Bolaget blev snabbt känt för sin policy att enbart anställda kvinnor och ådrog sig genast både anmälningar om diskriminering från Jämo och tal om utstuderad PR-kupp. ”Det handlar inte alls om att vi inte vill jobba med killar, tvärtom – det är jätteroligt. Men i och med att vi arbetar med teknik hamnar vi ofta i ’manliga’ sammanhang ute på våra uppdrag, som komplement är det faktiskt roligt att kunna arbeta med tjejer någon gång också. En del konsultkolleger tycker dock att det är lite fräckt att vi suger upp alla tjejer som finns på marknaden” säger grundarkollegan Maria Wäppling.

Berit är så långt från traditionell kvinnokamp som tänkas kan; ett gäng storstadstjejer i 30-årsåldern som har systemering, projektledning och programmering med språk som C, C++, xml, wml och java på repertoaren. Idén till bolaget uppstod när tre av grundarna – Sara, Maria och Elin Röös – läste teknisk fysik ihop i Uppsala och som fjärde grundare följde Saras syster Marta med på tåget.

”När vi startade kom jag närmaste från Enea där jag var den andra kvinnan in på ett år, och därmed var kvoten fylld för det året”, säger Sara. ”Det var den vanliga visan; ensam tjej, jättekul att jobba ihop med killarna men så plötsligt satt man där – efter en dags skidåkning på konferensresan – ensam i dambastun. Tanken med Berit var därför, förutom att vi själva ska ha roligt, men även att få upp yngre tjejers ögon för att det är kul med teknik. Det är alarmerande så som det ser ut på tekniska högskolor idag.”

Externa finansiär i bolaget – 80 procent av aktierna ägs av de fyra ägarna – är IT-veteranen John Wattin, en gång grundare av Enator och bland annat nybliven ägare i konsultkollegan Mind. ”Han investerade de 1,5 Mkr som blev vårt startkapital, sedan har vi klarat oss på egen hand ekonomiskt. Redan första gången vi träffade honom hade vi väldigt klart för oss vad vi ville göra med Berit och han gav oss fullt mandat och klargjorde att han inte aspirerade på någon operativ funktion. Han är ett bra bollplank men enbart i egenskap av styrelseordförande”, säger Maria Wäppling.

Med hjälp av storkunder som Ericsson, Sveriges Radio, Posten IT, AFA (försäkringar) och en del statliga myndigheter, räknar Berit med att i år omsätta 24 Mkr och nå en vinstmarginal runt 18 procent. Antalet anställda uppgår till 25 anställda, varav 24 konsulter, och expansion står på schemat om än försiktig sådan. ”Vi har varit lönsamma sedan vår tredje verksamhetsmånad och växer i den takt det känns bekvämt. Det känns som att vi bör bli lite större för att få stabilitet i bolaget, idag är vi ganska sårbara om någon går på mammaledighet eller tar tjänstledigt ett år – vi behöver nog komma upp i 40 anställda för att komma bort från det.”

Och hur det gick med Jämoanmälningarna? ”Ärendet avskrevs, de tyckte väl inte att det var så alarmerande”, säger Maria Wäppling. Efter höstens neddragningar är det många arbetslösa konsulter ute på marknaden, är killar fortfarande inte välkomna? ”Det är faktiskt ingen man som har skickat in ansökan än, men det finns inget som säger att vi ska bli ett bolag med 100 anställda och bara kvinnor. Vi tittar på alla ansökningar och motsvarar han alla våra krav så… fast det krävs kanske lite självkänsla av den man som ska gå ut till kund och säga att han är en ’Berit’.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco