Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lägenhetsaffären har gett minskat förtroende för Juholt

2011-10-10 07:54
Håkan Juholt. Foto: Scanpix

En majoritet av svenskarna har lågt eller mycket lågt förtroende för Juholt, visar en undersökning av TV4 Nyheterna och Novus.

Håkan Juholts förtroende har rasat den senaste tiden. 52 procent av de tillfrågade i Novus senaste undersökning har mycket litet eller ganska litet förtroende för Håkan Juholt. I maj-undersökning var förtroende bättre, då var det 36 procent som svarade att de hade mycket litet eller ganska litet förtroende för S-partiledare.

I gårdagens partiutfrågning i SVT:s Agenda saknades också Håkan Juholt. Socialdemokraterna valde tillsammans med vänsterpartiet att avstå att medverka i programmet eftersom de inte ville stå på samma sida som Sverigedemokraterna. I och med deras avsaknad fick miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson stort utrymme.

Håkan Juholt förnekar att han för redan två år sedan skulle ha fått varningar från Riksdagen att han tagit ut för mycket i hyresbidrag.

– Det är en lögn, säger han till TT.

Aftonbladet uppger att man fått källor inom partiet att bekräfta att det är Håkan Juholt som ljuger, skriver tidningen nu på morgonen.

I lördags skrev Håkan Juholt på Facebook "I går sa Riksdagen att de inte hade något krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra. Jag har aldrig försökt lura någon."

Ett uttalande han idag ångrar och han kallar inlägget för dumt till TT.

TT: Det är alltså rapporteringen kring dina felaktiga bidrag, och i inte felaktigheten i sig, som gjort att du återbetalar beloppet ?

"Nej,självklart inte. Hade jag själv eller riksdagsförvaltningen kommit fram till att detta inte var rätt, hade jag självklart korrigerat det omedelbart."

Socialdemokraternas ledare har betalt tillbaka 160 000 kronor han felaktigt fått i ersättning för sin lägenhet i Stockholm eftersom han delade lägenheten med sambo. I och med att han inte bodde där själv har han inte rätt att ta emot bidrag för hela hyran. Han själv insåg efter sommaren hur riksdagens ersättningsregler för boende fungerar.

– Ingen fram till dess har i något sammanhang menat att jag har gjort fel och jag har själv inte förstått att jag har gjort fel, berättar han i intervjun med TT.

Sedan Juholt kom in i riksdagen 1994 har han haft bostadsbidrag. 2007 blev han sambo vilket borde ha föranlett att bidraget halverades.

– Jag borde ha tagit reda på att när man är två är det en annan ersättning som utgår, säger s-partiledare till TT.

Så mycket stöd har partierna

Väljarstöd i oktober (septembermätningen)

Moderaterna 31,8 % (32,7%)

Socialdemokraterna 30,1 (31,1%)

Miljöpartiet 10,1 (9,5%)

Sverigedemokraterna 7,0 % (7,5 %)

Folkpartiet 6,4 % (6,4%)

Vänsterpartiet 5,8 (4,5 %)

Kristdemokraterna 4,1 % (3,6%)

Centern 4,0 % (4,0%)

Källa: Yougov

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom