Lägre inflationsförväntningar

Prosperas undersökning, som genomförs på uppdrag av Riksbanken, visar att inflationsförväntningarna sjunker något på ett och två års sikt.

Undersökningen indikerar att penningmarknadens inflationsförväntningar är 1,0 procent på ett års sikt, 1,5 procent på två års sikt och 1,9 procent på fem års sikt.

Vid förra undersökningen, i januari, låg penningmarknadens förväntningar på 1,1 procent, 1,6 procent respektive 1,9 procent. Riksbankens mål för inflationen är två procent.

BNP-förväntningarna justeras samtidigt ned. BNP spås öka med 3,1 procent på ett års sikt, vilket kan jämföras med förra mätningens notering vid +3,2 procent. Om två år väntas BNP öka med 2,7 procent (+2,8 procent i föregående mätning). Om fem år spås en BNP-uppgång på 2,3 procent (+2,4 procent).

Reporäntan spås uppgå till -0,4 procent om tre månader (-0,4), -0,3 procent om tolv månader (-0,3) och 0,2 procent om två år (0,5). Om fem år spås reporäntan vara 1,6 procent (1,9).

Euron spås av penningmarknaden kosta 9,25 kronor om tre månader (9,24 i januari-enkäten), 9,05 kronor om ett år (9,08) och 8,91 kronor om två år (8,91). I skrivande stund står EUR/SEK i 9,48.

Vidare spår penningmarknaden en dollarkurs på 8,54 kronor om tre månader (8,55), 8,53 kronor om ett år (8,53) och 8,38 kronor om två år (8,25). I skrivande stund står USD/SEK i 8,49.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets