Lägre oljepriser tynger Wall Street

2016-03-14 15:24 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Kurserna på Wall Street har öppnat nedåt på måndagen, tyngda av lägre oljepriser samt avvaktan inför Federal Reserves policymöte som äger rum i veckan.

Med anledning av att USA redan denna vecka gått över till sommartid så handlas USA-börserna klockan 14.30-21.00 svensk tid, alltså en timme tidigare än normalt.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.11 ned med 0,1 procent till 17.202. Det bredare indexet S&P 500 minskade med 0,3 procent till 2.016 medan tekniktunga Nasdaq Composite sjönk med 0,1 procent till 4.745.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 1,95 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 2 punkter till 2,73 procent.

Beskedet att Iran inte vill frysa oljeproduktionen förrän man når 4 miljoner fat om dagen bidrar på tisdagen till press på oljepriserna. Under februari nådde landet en produktion på 3,3 miljoner fat om dagen, vilket var den högsta nivån sedan sanktionerna släpptes i början av året.

WTI-oljan handlas i dag ned 4,1 procent till 36,92 dollar per fat.

Källor inom OPEC uppger att mötet mellan stora oljeproducerande länder inom och utanför Opec, som har syftet att frysa produktionen och därmed ge stöd åt priserna, kommer att hållas i mitten av april.

Federal Reserve kommer på onsdagskväll meddela resultatet av sitt tvådagarsmöte. Banken förväntas inte röra räntan denna gång, men som alltid kommer kommentarerna om ekonomin och den framtida räntebanan att vara i fokus. Centralbanken höjde i december styrräntan för första gången på nästan ett decennium.

Bland storbankerna har Morgan Stanley justerat ned sitt 12-månaders riktvärde på S&P 500 index till 2.050 från tidigare 2.175. Räknat från fredagens stängningsnivå innebär det en ökning med modesta 1,4 procent.

"Svagare tillväxt och stigande politisk risk har fått oss att stänga vår positiva taktiska hållning och minska exponeringen av globala aktier", skriver banken i en kommentar. "Sannolikheten för en recession har ökat."

Ett konsortium lett av kinesiska Anbang Insurance har lagt ett bud värt 12,8 miljarder dollar på Starwood Hotels & Resorts, vilket sätter frågetecken för Marriots 12,2-miljardersbud från november. Starwood Hotels & Resorts steg 7,3 procent.

Private equity-bolaget Blackstone Group meddelade i helgen att de säljer en portfölj av amerikanska lyxhotell till den kinesiske ägaren av New Yorks Waldorf Astoria bara månader efter att de förvärvades för fyra miljarder dollar. Blackstone Group sjönk 0,3 procent.

Bland rekommendationsförändringar kan noteras att Goldman Sachs höjt ratingen på Johnson & Johnson till neutral från sälj. Aktien backade dock 0,1 procent.

Tesla Motors har fått höjd rekommendation av Robert W Baird till outperform från neutral. Aktien steg 4,2 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom