Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Läkemedel och verkstad i topp

2018-07-13 14:20
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen tappade en aning efter lunch på fredagen men låg fortfarande kvar på en lätt uppgång.

Läkemedel och verkstad tog täten. Capio rusade efter ett bud från en fransk hälsovårdsaktör.

Vid 14-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.549. Aktier för 2,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I resten av Europa var även motsvarande börser i Frankfurt, Paris och London upp i samma storleksordning.

På storbolagsindexets topp återfanns bolag inom läkemedels- och verkstadssektorerna där Atlas Copco klättrade 1,4 procent efter höjd rekommendation till köp från behåll från ABG. Även Alfa Laval steg med 1,6 procent.

Astra Zeneca fortsatte plussa på ytterligare efter torsdagens uppgång och var för dagen upp 1,6 procent. Uppgångar syntes även i SKF, SSAB, Electrolux och Ericsson.

Bland förlorare var Tele2 ner 1,3 procent. Boliden sjönk 0,7 procent.

Med på listan över fredagens förlorare var även klädjätten H&M, som backade 1,1 procent trots att H&M-storägaren och styrelseordförande Stefan Persson har fyllt på ytterligare i sitt innehav med 1,5 miljoner aktier.

Den franska vårdjätten Ramsay Générale de Santé lade under fredagen fram ett bud på sjukvårdsjätten Capio om 48:50 kronor per aktie, ett bud som Capios styrelse avvisade.

"Styrelsen anser att budet inte tillräckligt väl avspeglar det fundamentala värdet av Capio", skrev styrelsen i ett pressmeddelande. Aktien rusade 24,4 procent.

Fondförvaltaren Robur, Capios störste ägare, delade styrelsen bedömning att det inte var aktuellt med försäljning av aktier till det erbjudna priset.

Detaljhandlaren Clas Ohlson steg 1,7 procent efter att ha rapporterat en ökning av försäljningen med 16 procent i juni, nästan dubbelt så mycket som enligt SME Direkt väntade 8,5 procent.

En ordentlig skjuts uppåt fick den hårt pressade bostadsutvecklaren JM, som steg över 19 procent sedan resultat och produktionsstarter visat sig bättre än marknaden fruktat.

Elanders har fått nya krafter efter att ha rapporterat ett förbättrat resultat jämfört med det andra kvartalet 2017. Aktien klättrade 12 procent.

Fredagens bubblare var First North-listade olje- och gasbolaget Misen Energy, som lyfte 86 procent efter en uppgång på 42 procent på torsdagen. Bolaget har erhållit ett positivt utslag i ett skiljedomsförfarande.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom