Läkemedlets prislyft: 1 227 procent på fem år

En studie av generiska cancerpreparat visar att priserna har ökat med uppemot 1 227 procent mellan 2011-2016, rapporterar Bloomberg.
Läkemedlets prislyft: 1 227 procent på fem år - läkemedel-700-161213_binary_6811595.jpg

Enligt forskare vid Liverpools universitet har priserna på 14 generiska cancerpreparat mer än dubblerats i England de senaste fem åren. De ökade medicinpriserna på dessa läkemedel beräknas ha kostat staten 380 miljoner pund mer under 2015 än under 2011, för samma produkter.

Största prishöjningen i studien hade Busulfan som ökat med 1 227 procent under femårsperioden. Priset på Melphalan, ett medel mot äggstockscancer, hade under samma tidsrymd ökat med 315 procent. Läkemedlet har funnits på marknaden ända sedan 1950-talet. Enligt studien hade majo

– Detta är läkemedel som har funnits sedan jag var medicinstudent, och jag är en väldigt gammal doktor”, säger dekanus Karol Sikora vid Buckinghams universitet till Bloomberg, angående studien.

Enligt läkemedelsbolaget Aspen Pharmacare Holdings, som säljer både Busulfan och Melphalan, har prishöjningen skett från en ”låg och ohållbar prisnivå” som varit densamma under årtionden. Enligt Aspen Pharmacare uppgår försäljningen av Busulfan i Storbritannien endast till runt 15 000 pund, cirka 170 000 kronor, i månaden – trots prishöjningen.

Diskussionen om de stora prishöjningarna på läkemedel tog fart 2015 i samband med att hedgefondchefen Martin Shkrelis Turing Pharmaceuticals höjde priset på Daraprim med över 5 500 procent. Tilltaget gav Shkreli epitetet ”Världens mest hatade man”.

I Sverige uppdagades det i augusti i fjol att leverantören Onemed sålt stödstrumpor till Stockholms läns landsting för närmare 6 000 kronor styck. Landstingets förklaring till de skenande kostnaderna var att förvaltningen och leverantören gjort olika tolkningar av avtalet.

– Det finns inga regler mot att vara inkompetent, sade Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Dagens Medicin med anledning av landstingets uttalande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets