Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Långsam återhämtning" i EU

2013-05-03 10:18
Foto: Scanpix

Ekonomin i EU håller "långsamt på att återhämta sig från den utdragna recessionen", konstaterar EU-kommissionen i sin vårprognos.

Sverige väntas hamna nära toppen i tillväxtligan.

För 2013 väntar minussiffror i ekonomin på 0,1 procent för EU i sin helhet och 0,4 procent för euroländerna. Nästa år ska dock tillväxt råda överallt: 1,4 procent totalt och 1,2 procent i eurozonen, spår rapporten.

För svensk del väntar sig kommissionen en tillväxt på 1,5 procent 2013 och 2,5 procent 2014. Nästa års svenska tillväxt blir i så fall en av de starkaste i hela EU, slagen endast av de tre baltiska länderna.

Arbetslösheten i EU väntas bli fortsatt hög och måste bekämpas, skriver EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i ett pressmeddelande.

"Med anledning av den utdragna recessionen så måste vi göra vad som kan för att komma över arbetslöshetskrisen i Europa. EU:s politik är fokuserad på hållbar tillväxt och skapande av jobb", säger Rehn.

Totalt väntas en arbetslöshet i EU på 11,1 procent vid årsskiftet, mot 10,5 procent i fjol. Vårprognosen spår sedan en oförändrad siffra för 2014, då arbetslösheten tros fortsätta stiga i Cypern, Slovenien, Portugal, Polen, Nederländerna och blivande medlemslandet Kroatien.

För svensk del räknas med en arbetslöshet på 8,3 procent i år och 8,1 procent nästa år.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom