Lars E O Svensson kritiserar Riksbanks-rapport

Den tidigare riksbanksledamoten Lars E O Svensson kritiserar den utvärdering av Riksbankens penningpolitik som utfördes av Marvin Goodfriend och Mervyn King och som presenterades tidigare i veckan. Utredarna gjorde flera misstag, uppger E O Svensson i ett blogginlägg.

Enligt utvärderingsrapporten föreföll den åtstramning av penningpolitiken som genomfördes mellan juni 2010 och juli 2011 inte ha varit orimlig i ljuset av den då tillgängliga informationen.

Lars E O Svensson anser dock att utredarna blandar ihop förändringstakter med nivåer.

”Det är sant att BNP och export hade börjat växa under 2010 (även om tillväxttakterna i årstakt inte var exceptionellt höga, 2,9 procent för BNP och 4,2 procent för exporten). De desto viktigare nivåerna var dock inte höga utan ganska låga”, skriver E O Svensson.

Vidare kritiserar han utredarna för beskrivningen att räntehöjningarna överlag var accepterade av alla direktionsledamöter och att det fanns en gemensam syn inom direktionen att börja höja styrräntan.

Enligt E O Svensson feltolkar utredarna faktumet att han bara röstade för en något lägre reporänta än direktionens majoritet under höjningscykeln som att även han ville höja räntan, bara i något långsammare takt än majoriteten. I själva verket ville han ha en klart lägre reporänta så småningom, menar han.

”Goodfriend och King missar att den reporäntebana som jag röstade för bara var det första steget i rätt riktning”, skriver E O Svensson.

Av flera skäl hade det inte varit lämpligt att ta ett stort och överraskande steg, resonerar den nu avgångne riksbanksledamoten.

”Tyvärr fick jag aldrig majoritet för ens ett första steg”, uppger han.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets