Lars-Johan Jarnheimer förslås ta klubban i Telia

Den tidigare Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer förslås till ny styrelseordförande i Telia.
Lars-Johan Jarnheimer förslås ta klubban i Telia - jarnheimer-700_binary_6975609.jpg

Det framgår av Telias valberednings förslag i samband med att svenska staten, som största ägare i Telia, begärt en extra bolagsstämma för att välja ny styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande som gick ut på söndagen.

Lars-Johan Jarnheimer var bland annat vd för Telias konkurrent Tele2 under perioden 1999-2008. Innan dess har han varit vice vd i Comviq och haft anställning vid H&M.

För närvarande är han styrelseordförande i Ingka Holding (IKEA), Egmont International Holding och Arvid Nordqvist samt styrelseledamot i Point Properties och Elite Hotels.

“Lars-Johan har ett starkt affärssinne och gedigen erfarenhet inom TMT-sektorn. Han har operativ vd-erfarenhet av telekom från sin tid som vd för Tele2 (1999-2008) samt styrelseerfarenhet från TMT-bolag som Egmont, Millicom och MTG. Vidare har han en gedigen erfarenhet från konsumentaffärer inom olika sektorer, bland annat som styrelseordförande i Ingka Holding (IKEA) och som styrelseledamot i SAS”, säger valberedningens ordförande Daniel Kristiansson i en kommentar, enligt pressmeddelandet.

Lars-Johan Jarnheimer avstår från att kommentera Telias omdiskuterade förvärv av TV4, enligt en intervju med Dagens Industri.

“Jag har ingen åsikt där än. Jag har för lite insikt. Ska jag ha en åsikt är det när jag har iklätt mig rollen, det är förmätet för mig att sitta och tycka om inte jag har hela bilden”, säger han till tidningen.

På frågan om hur man ska blåsa liv i Teliaaktien svarar Lars-Johan Jarnheimer:

“Huvuduppgiften är att skapa ett ökat aktieägarvärde. Det skulle det vara för vilken ordförande som helst som kommer dit. Men jag tror inte att man ska överdriva ordföranderollen. Vd-tillsättningen blir ännu viktigare, att man får en exekutiv person på den platsen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.