Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

2018-01-09 14:18
Lars Ohly. Foto: Leif R Jansson / TT

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla och feghet, säger Ohly till Ekot.

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest i oktober förra året. Lars Ohly nekar till anklagelsen men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit "alltför närgången och efterhängsen".

Saken polisanmäldes men polisen gick inte vidare med ärendet.

– Jag är otroligt ledsen. Hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna i en situation där jag ens överväger att lämna det här partiet. Men det är det enda rätta jag kan göra, säger Lars Ohly.

I en debattartikel, publicerad i SVT Nyheters Opinion skriver Ohly att ingen i partiledningen efterfrågat hans version av vad som hände den aktuella festkvällen. Endast den biträdande partisekreteraren har talat med honom under processen. "Det kan man tycka är lite udda", skriver Ohly, som trodde sig vara utsatt för ett "bisarrt skämt" när han utestängdes från partiarrangemang. "Ingen annan medlem har utsatts för denna bestraffning så länge jag varit aktiv", fortsätter han och hävdar att utestängningen strider mot partiets stadgar om alla medlemmars lika värde.

Lars Ohly hävdar att han beskrivits som "förövare", vilket han ser som förtal. "Marken försvann under mina fötter när dessa hugg utdelades".

Enligt Ohly var det vid det här laget omöjligt att vara kvar i Vänsterpartiet, eftersom "partiledningen ... valt bort mig."

Anklagelserna om sextrakasserier fick också konsekvenser för Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly är ordförande. Flera personer lämnade styrelsen eftersom Ohlys agerande, enligt dem, riskerar att skada förtroendet för organisationen. Ohly har valt att stanna som ordförande.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom