Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Leif Johansson nobbar lön i Ericsson-aktier

2016-06-02 09:07

Ericsson-aktien har fallit drygt 35 procent det senaste året. Det drabbar inte telekomjättens ordförande Leif Johansson som under sina fyra år på posten tackat nej till att en del av lönen utbetalt i aktier. Det skriver SvD.

Sedan 2008 har Ericssons styrelseledamöter haft möjligheten att få välja att få 25, 50 eller 75 procent av grundarvodet i aktier. Det sker i så kallade syntetiska aktier som efter fem år kan utbetalas till den aktiekurs som råder vid tillfället. Arvodet kan alltså bli högre eller lägre beroende på hur aktien utvecklas under perioden.

Styrelsemedlemmarna kan även välja att få hela arvodet i kontanter. Det har bolagets styrelseordförande Leif Johansson gjort ända sedan han tillträdde sommaren 2011. Han har i nuläget ett arvode på 4 miljoner kronor per år och är bäst betald på Stockholmsbörsen.

Mediankursen under perioden har varit 79 kronor.

Privat har Leif Johansson köpt Ericsson-aktier, senast den 22 april när han köpte 50 000 B-aktier i bolaget. Efter köpet äger han totalt cirka 92 000 aktier. Det motsvarar i skrivande stund ett värde på drygt 5,7 miljoner kronor.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom