Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Leif Östling: Vad får jag för pengarna?

2017-11-06 08:07
Leif Östling. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I paradisläckan finns också förmögna svenskar som vill minska sin skatt. Bland dem Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, med skatteupplägg på Malta. Leif Östling ser inget fel med skatteupplägget.

– Det här är ju ett problem med det svenska skattesystemet, det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, säger han.

I EU-landet Malta kan rika utlänningar lagligt bilda bolag med väldigt låg skatt. Det är också där som man hittar flest svenskar i paradisläckan, omkring 2 000 i landets bolagsregister. Östling satte 2005 upp ett bolag på Medelhavsön med sin fru, visar läckan. Dit har det gått arvode för konsulttjänster. Det var "ganska praktiskt" att göra så, säger han till SVT, som samarbetat med TT och ytterligare 90 medieföretag om läckan.

– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi, det är ju så, säger Östling.

Östling har även via Maltabolaget aktier värda 30 miljoner kronor i Luxemburg. De är från 1980-talet då han var verksam i Nederländerna.

Ordföranden i Svenskt Näringsliv betalar mycket skatt - 180 miljoner kronor i Sverige och Tyskland sedan 2010, enligt egen uppgift. Därför, säger Östling, kan han med gott samvete avstå från att skatta i Sverige för sina tillgångar utomlands.

– Ja för fan, jag har betalat för minst 1 000 skattebetalare, säger han till SVT.

Östling medger att han ser till sitt eget bästa.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20-30 miljoner om året - vad fan får jag för pengarna?

Östling har såvitt känt inte gjort någonting olagligt. Kritiken mot Malta som skatteparadis är emellertid hård från bland annat EU-parlamentets särskilda kommitté mot skatteflykt och skatteplanering. Kommittén kritiserar landet för möjligheterna till skatteupplägg där, för korruption och penningtvätt.

Werner Langen, tysk kristdemokrat och ordförande i kommittén, anser att Maltas "affärsmodell" bland annat handlar om olaglig skatteflykt och lagligt skatteundandragande.

– Det här systemet bygger på orättvis skattekonkurrens, sade han nyligen inför parlamentet.

Maltas finansminister Edward Scicluna hävdar i en kommentar att hans land är bättre än Tyskland på öppenhet kring skatter och penningtvätt. Han avfärdar att bolagsskatten i praktiken är så låg som 5 procent som en del kritiker påstår.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom