Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lettisk minister öppnar för devalvering

2009-06-01 14:14

För första gången öppnar nu en lettisk minister för devalvering.

Lettlands justitieminister Mareks Seglins öppnade på måndagen för en devalvering, rapporterade nyhetsbyrån Direkt, som i sin tur hänvisade till Bloomberg News som citerade Baltic News Service.

Mareks Seglins sade att finansdepartementet bör göra estimat över möjliga vinster och förluster från en förändring i valutan, enligt Direkt.

- Jag förespråkar inte en devalvering av laten, men det måste finnas en debatt, sade han, enligt Direkt.

Utspelet ska ses i ljuset av att Lettland är under hård press. Centralbanken kämpar hårt för att hålla valutans bindning mot euron, men centralbankens valutaköp har lett till att det finns mindre pengar i landet. Detta har pressat centralbankschefen Ilmars Rimsevics till funderingar på att ge ut värdekuponger, vilket Affärsvärlden tidigare rapporterat om.

Tidigare har Lettland överhuvudtaget vägrat att diskutera en devalvering. När Internationella valutafonden (IMF) före jul förhandlade med Lettland om ett räddningspaket till den konkursmässiga nationen vägrade Ilmars Rimsevic att sätta sig vid förhandlingsbordet om en devalvering skulle diskuteras.

Därför är det uppseendeväckande att Mareks Seglins nu vågar öppna för en debatt. Sådana diskussioner, eller antydningar, har varit direkt olagliga i Lettland eftersom det är förbjudet att sprida falsk information om det finansiella systemet.

Universitetslektorn Dmitrijs Smirnovs har tidigare satts i isoleringscell i två dagar för att ha rått folk att inte spara pengar i den lokala valutan lat. Även en rockstjärna har råkat illa ut.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom