”Lindorff har vinstdubblat”

2016-12-01 14:33 Emanuel Sidea
Foto: Tobias Ohls

Private equity-fonden Nordic Capital har inom loppet av några veckor noterat medicinteknikbolaget Convatec, lagt bud på Nordnet Bank och offentliggjort en fusion mellan Lindorff och Intrum Justitia.

Kristoffer Melinder, högsta chef, tar emot ­Affärsvärlden på ­nionde våningen på private equity-bolagets kontor i centrala Stockholm. Det är fredagseftermiddag och ännu inte känt att Nordic Capital bara några dagar senare ska offentliggöra en fusion mellan sitt inkassobolag Lindorff och det konkurrerande Intrum Justitia. En affär som personalen jobbar med för fullt på våningen nedanför.

Melinder ger ett lugnt intryck. Kanske är det norrländskan som ger ett naturligt ­pokerface, han är född och uppvuxen i Örnsköldsvik.

– Det är fullt upp, vi har mycket på gång. Det har vi visserligen alltid. Allt ska klämmas in före jul, oavsett om det är affärer, möten eller marknadsföring.

Kristoffer Melinder har jobbat på firman i snart två decennier. Utanför branschen är han ingen välkänd profil. Kanske för att han har delat chefskapet tillsammans med Joakim Karlsson de senaste sex åren. I maj i år förändrades det då Karlsson blev Sverigechef och Melinder kvarstod som ensam på toppen. Duon sitter fortfarande bredvid varandra.

– Vi genomförde ett utvecklingsarbete och kände att det var ett naturligt steg, säger Melinder om ledarförändringen.

Chefsbytet speglar en generationsväxling som gjorts. I Sverige finns ett antal private equity-firmor: EQT, Altor, IK och Nordic, som man säger internt.

Nordic Capital sticker där ut – Robert Andreen, 74-årige medgrundaren och partner, har lämnat över ledarskapet.

– Vi är en generation kolleger som vuxit upp tillsammans inom firman och tagit över. Det är ganska naturligt, säger Melinder.

Varför föll valet på just Kristoffer Melinder? Personer som arbetat med honom ger en enkel förklaring: han är extremt duktig.

– Typisk högpresterare. Han är stor, och helt enormt vältränad. Sysslar med triathlon, samtidigt som han har barn och leder en av de största private equity-firmorna i Sverige, säger en som senast jobbat med honom under Lindorff-Intrum-affären.

Nordics allra största investering i finanssektorn är inkassobolaget Lindorff, som förvärvades år 2014 från Altor och Investor.

– Lindorff har otroligt lång erfarenhet inom inkassoverksamhet, och har nu ompositionerat sig för att ta tillvara den stora potential som finns när hela den europeiska banksektorn behöver ta itu med ökade regulatoriska krav och sina stora non performing loans. Vi har identifierat att bolaget kan växa mycket snabbare än finans- och inkassosektorn. Lindorff har dessutom vuxit oerhört snabbt med nästan en vinstdubbling sedan 2014.

 

Det här är en nedkortad av intervjun ”Lindorff har vinstdubblat”.

Emanuel Sidea

Premiumnyheter

Aktuellt inom