Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lirans ras pressar bankjättar

2018-08-10 10:57
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Gnisslet mellan USA och Turkiet har fått den turkiska liran att dyka till nya bottennivåer. Och nu börjar oron även pressa europeiska bankjättar.

För första gången hittills passerades gränsen 6 lira per dollar under fredagsförmiddagens valutahandel. Vid ett tillfälle kostade en dollar så mycket som 6:20 lira, innan den turkiska valutan återhämtade sig något, rapporterar AFP.

Hittills i år har nu liran tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Det är inte bara den diplomatiska krisen mellan USA och Turkiet, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som pressar liran. Det finns också en oro för att Turkiets centralbank inte ska förmå stå emot president Recep Tayyip Erdogan, som trots den tvåsiffriga inflationen i landet vill att räntorna ska sänkas, skriver Reuters.

Farhågorna har spätts på av Erdogans beslut i förra månaden att utse svärsonen till ny finansminister.

Nu börjar marknadsoron även påverka börsen, och mer specifikt aktierna i europeiska banker som har verksamhet i Turkiet eller har andra former av exponering mot landet.

Den europeiska centralbanken, ECB, har de senaste månaderna tittat närmare på kopplingarna mellan eurozonens banker och Turkiet. Och enligt ECB är spanska BBVA, Italiens Unicredit och franska BNP Paribas särskilt utsatta, rapporterar Financial Times med hänvisning till två anonyma källor. De tre utpekade bankerna föll alla rejält under förmiddagshandeln.

Investmentbanken Goldman Sachs varnade tidigare i veckan för att en fortsatt nedgång för liran skulle kunna utgöra ett hot även mot Turkiets inhemska banksektor.

Erdogan själv verkar, åtminstone utåt, ta lätt på lirans ras, som enligt honom beror på "kampanjer" mot Turkiet.

– Det är olika kampanjer som pågår. Bry er inte om dem, sade presidenten inför anhängare i provinsen Rize sent på torsdagen.

– Glöm inte, de har sina dollar, men vi har vårt folk och vår Gud, fortsatte han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom