Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lista: Aktierna med mest uppsida

2019-03-15 16:40
Foto: Richard Drew (TT)

Vilka aktier handlas handlas till störst rabatt mot analytikernas riktkurser? Affärsvärlden har gått igenom alla bolag med ett börsvärde över 40 miljarder kronor.

Analytikernas riktkurser har, av olika skäl, en tendens att oftare ligga över än under de faktiska aktiekurserna. Så är det även nu. Av de 44 bolag på Stockholmsbörsen som har ett börsvärde över 40 miljarder kronor handlas 29 med en ”riktkursrabatt”, två ligger i nivå med den genomsnittliga riktkursen medan 13 bolags aktiekurser ligger över riktkurserna.

Ska man förlita sig på analytikerna finns störst kurspotential i Saab, där riktkursen ligger 34 procent över aktiekursen. Trots att analytiker under en lång period har skrivit om potentialen i bland annat skolflygplanet T-X och ett globalt försämrat säkerhetsläge har aktien tappat 30 procent sedan hösten 2018. Andra bolag med stor rabatt är skogsjätten Stora Enso där förväntningar om att satsningar på tillväxtverksamheter ska lyfta lönsamheten inte fått genomslag i kursen. Hit hör också Swedbank där riktkursen ligger 22 procent över aktiekursen – vilket mest får betraktas som en skräckrabatt.

Bland bolagen som har en aktiekurs över riktkursen är H&M det största, här är riktkursen 94 procent av faktisk kurs. Mest övervärderad bland de större bolagen, om man ska förlita sig på analytikerna, är dock ICA-gruppen, snittriktkursen är 305 kronor men aktien handlas på börsen till 357 kronor.

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom