Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

LKQ fick Ax:son Johnsons aktiepost till budgetpris

2017-01-10 16:49

Ikväll, den 10 januari, håller börsnoterade Mekonomen extrastämma. Dokument, som Affärsvärlden tagit del av, visar att amerikanska reservdelsjätten LKQ betalade ett oväntat lågt pris för familjen Ax:son Johnsons kontrollpost i bolaget.

Söndagen den 27 november gjordes dealen med Axel Johnson. På måndagsmorgonen gick pressmeddelandet ut. Aktien i Mekonomen steg från 153 till 166 kronor under dagen, då marknadens aktörer inte helt oväntat gissade att LKQ förr eller senare skulle lägga bud på hela bolaget.

Hur mycket familjen Ax:son Johnson fick betalt kommunicerades inte i samband med affären. Eftersom Axel Johnson-koncernen är helt privatägd finns heller inga krav på den typen av transparens. Kommunikationschefen Kerem Yazgan vill inte heller berätta vilken av parterna som insisterat på att hålla priset hemligt – eller varför.

– Jag kan inte säga något mer än att det var en del av förhandlingarna.

Via offentliga handlingar som lämnats in till amerikanska finansinspektionen SEC den 1 december, som Affärsvärlden tagit del av, framgår att LKQ betalar ”ungefär” 180 miljoner dollar för kontrollposten. Räknat på växelkursen på 9,23 kronor per dollar den 27 november så ger det ett pris på 174,60 kronor per aktie och 1,66 miljarder kronor för hela Axel Johnsons post. Datumet för ­affären är enligt samma dokument satt till den 2 december, så brasklappen ”ungefär” är sannolikt en reservation för eventuella valutaförändringar under veckan mellan ­avtal och slutförande.

Priset är oväntat lågt.

Du som är prenumerant kan läsa den fullständiga artikeln, som återfinns i veckans utgåva av Affärsvärlden (nummer 1-2), genom att klicka på den här blålänken: Budgetkedjan till budgetpris

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom