Lloyds förvärvar Tesco Banks bolåneportfölj

Brittiska Lloyds förvärvar Tesco Banks bolåneportfölj för 3,8 miljarder dollar, rapporterar flera medier, enligt pressmeddelanden.

Affären är i linje med vad som kommunicerades av Storbritanniens dominerande bolåneaktör i förra veckan om en hög tilltro till bankverksamhet i landet trots den rådande brexitoro som flera konkurrenter varnat för.

Lloyds förvärv av dagligvaruhandlaren Tescos bankdotterbolag är i linje med vad som kommunicerats från banken gällande klart mer positiva utsikter för den brittiska ekonomin än vad flera konkurrenter varslat om. Banken är en av få som avstått från att ringa i varningsklockor rörande en så kallad hård brexit – ett brittiskt utträde ur EU utan ett frihandelsavtal.

I förra veckan varslade Citigroup om att bankvinsterna kan komma att falla med 25 procent i ett sådant scenario, samma dag som Lloyds spelade ned riskerna för att påverkan skulle bli övermäktig, trots fallande pundkurs och allvarsamma tillväxtprognoser från Bank of England.

I maj gavs Lloyds mer utrymme gällande kapitalstrukturen, då banken sänkte sitt mål för kärnprimärkapitalrelationen (CET1), ett mått på kapitalstyrkan hos banker. I samband med beslutet frigjordes omkring 1 miljard pund internt. Det aktuella bolåneförvärvet kommer finansieras med ”interna resurser”, enligt pressmeddelandet.

”En stark uppbyggnad av fritt eget kapital ger oss flexibilitet att överväga icke-organiska tillväxtmöjligheter inom valda målområden, där vi ser värden för aktieägarna. Transaktionen är i linje med detta”, skriver Lloyds.

Bolåneportföljen väntas ge ”betydande avkastning till koncernen”, skriver banken.

Affären är väntad, flera medier har rapporterat att förhandlingar pågått sedan en tid efter Tescos besked att bolaget fattat beslut om att dra sig ur bostadslånemarknaden. Marknaden har tätnat och flera andra mindre aktörer har dukat under i konkurrensen.

Tescos beslut att sälja bolåneportföljen är i linje med den strategi som fastlagts av moderbolaget bakom Storbritanniens största dagligvarukedja, om att fokusera på att reducera antalet produkter och tjänster som ska tillgodose Tescos breda kundbas”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.