Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Löfven: "Ingen blir tryggare av lägre lön"

2017-01-11 10:03
Stefan Löfven. Foto: All over press

Socialdemokraterna vill "genomföra ett samhällsbygge som stärker människors framtidstro". Det sade statsminister Stefan Löfven i onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

"Jag har aldrig mött en människa som blir tryggare av lägre lön eller sämre välfärd. Oron kommer inte från att människor förväntar sig mindre av samhället, utan att de väntar sig mer… Om detta kommer 2018 års val stå", sade han.

Statsministern sade att många kommer att minnas 2016 som ett orons år, "ett år då världen verkade lite grymmare, lite kallare".

Han lyfte fram den ökade känslan av otrygghet, både globalt och här hemma, och sade att regeringen "ska stärka framtidstron."

Han sade att tillväxten i svensk ekonomi ska användas till att "bygga samhällsbygget", inte till sänkta skatter.

"Jag vägrar låta Sveriges växande resurser gå till de som är allra lyckligast lottade, resurserna ska gå till hela landet", sade Stefan Löfven.

Han talade också om den ökade brottsligheten och sade att regeringen inte kommer att "ge efter en tum" till den organiserade brottsligheten. Minimistraffet för att bära handgranater ska fyrdubblas.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra sade i sitt anförande att det inte går att presentera en lång lista med problem, utan att det krävs handling.

Hon tog upp att Moderaterna vill skjuta till pengar till försvaret, eftersom det krävs handling "här och nu" och upprepade kravet om en färdplan för ett svenskt medlemskap i Nato.

Anna Kinberg Batra lyfte fram handlarna i Husby som inte skyddas av polisen och att var tredje kvinna känner sig otrygg.

"Regeringen är ansvarig för att nödvändiga samhållsfunktioner fungerar, det ansvaret har Stefan Löfven", sade Anna Kinberg Batra.

Hon tog också upp andra problem här hemma, om områden där väldigt få jobbar och att det får konsekvenser för hela samhället.

"På en punkt kan man alltid lita på Sveriges Socialdemokratiska arbetareparti, de tar från de som jobbar och ge till dem som inte gör det", sade hon.

Enligt Anna Kinberg Batra måste vi "sluta dalta med dom som tar sig rätten att leva på andra fast de skulle kunna ta ett jobb… Det är tid att sätta stopp för kravlös bidragspolitik", sade Moderatledaren.

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fokuserade på den dystra utvecklingen under 2016, talade om "en folklig resning mot det vänsterdominerade etablissemanget" och sade att "mördarsekten IS" vuxit sig starkare.

Han sade att Socialdemokraternas alla flaggskepp i valrörelsen "har floppat", och nämnde traineejobb och extratjänster.

"För varje dag som går blir jag mer och mer oroad över den verklighetsresistens som präglar regeringen", sade SD-ledaren.

Jan Björklund, Liberalerna, talade om skolans betydelse för samhället och sade att Alliansregeringens reformer nu börjar ge resultat.

Han sade till regeringen att de hade "fel, fel, fel" i sin kritik av reformerna och hänvisade till olika rapporter den senaste tiden.

Enligt Jan Björklund krävs fortsatta reformer i skolan, men detta saknas från den nuvarande regeringen.

Också Centerpartiets ledare, Annie Lööf, berörde kriget i Syrien, terrordåden, en ökad otrygghet även här hemma och det försämrade säkerhetspolitiska läget.

Hon sade att det "inte duger" att avfärda konkreta förslag att stärka försvarsförmågan med att det är "budgivning".

Annie Lööf lyfte också fram att "vi är på väg mot en miljon i utanförskap, klyvningen av landet är på riktigt".

Hon sade att det bland annat handlar om att företagsklimatet inte håller måttet och att trösklarna in på arbetsmarknaden är så höga att samhället haltar.

"Vi måste inse att alla jobb behövs för att lyckas med integrationen", sade Centerledaren.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, talade om deras kamp för att få de allra rikaste att betala mer så att de mest utsatta kan få ett drägligare liv. Han upprepade kravet på att återinföra förmögenhetsskatt och fastighetsskatt

"Men faktum är att då säger regeringen nej… Vi måste skapa ett jämlikare Sverige", sade han.

Jan Björklund, Liberalerna, talade om skolans betydelse för samhället och sade att Alliansregeringens reformer nu börjar ge resultat.

Han upprepade också kravet att inte skrota "hypermoderna JAS-plan" som kostat 100 miljarder kronor och kallade försvarsbudgeten för "ett svart hål".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom